Rozwiąż równanie:
michaił : Rozwiąż równanie: |x4 −4| − |x2 +2| = |x4 − x2 −6|
11 lis 14:43
krystek: x4−4 rozpisz jako (*(x2−2)(x2+2)
a x4−x2−6=(x2+2)(x2−3) i zobacz co można zrobić.
11 lis 14:57
michaił : |(x2−2)(x2+2)| − |x2+2| = |(x2)(x2−3)| tak?
11 lis 15:04
michaił : * |(x2−2)(x2+2)| − |x2+2| = |(x2−2)(x2−3)|
11 lis 15:05
krystek: po prawej masz mieć pod I..I (x2+2)
i teraz Ia*bI=IaIIbI zastosuj i masz wspólny czynnik
11 lis 15:07
krystek: x4−x2−6=(x2+2)(x2−3)
11 lis 15:10
michaił : |(x2−2)(x2+2)| − |x2+2| = |(x2+2)(x2−3)|
mozesz dokładniej rozpisac co dalej? bo tego nie zrozumiałem
11 lis 15:11
krystek: I(...)(..)I=I(..)II(..)I
11 lis 15:13
michaił : moglbys to przedstawic na liczbach?
11 lis 15:16
krystek: Ix*yII=IxI*IyI
I popatrz na swoje równanie.
11 lis 15:19
michaił : jestem naprawdę slaby z tych modułów i takie przedstawienie nie bardzo mi pomaga

co się
stało z − |x
2+2| ?
11 lis 15:22
krystek: Ix2−2I*Ix2+2I−Ix2+2I−Ix2+2Ix2−3I=0
Ix2+2IIx2−2I−1−Ix2−3I)=0 i dalej możemy podzielić przez Ix2+2Ibo jest ≠0 i >0
11 lis 15:27
michaił : czy odpowiedź powinna wyjść x należy do R?
11 lis 16:20