matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Calka
gwiazda:
Hey ma ktoś pomysł na taką calkę
√
4+
1
x
dx ?
10 lis 17:46
Trivial:
A co jest 'nie tak' z prostym podstawieniem u =
√
4+
1
x
?
1
u
2
= 4 +
x
1
x =
u
2
−4
dx = ... du I mamy całkę z wyrażenia wymernego.
10 lis 18:04
gwiazda:
A no tak dzięki
dobry pomysł
10 lis 18:27