pomocy
bea: log
5 15 − log
5 75
5 lis 09:21
5 lis 09:25
bea: | | 19 | | 19 | |
log7 19 − log7 |
| = log7 ( 19/ |
| ) = log7 49 = 72 = 2 |
| | 49 | | 49 | |
myślę że to dobrze zrobione
5 lis 09:28
miał: | | 1 | |
log5= |
| =1 tak  |
| | 5 | |
5 lis 09:29
Aga: log772=2, a 72=49, zapomniałaś napisać log.Końcowy wynik ma być 2.
5 lis 09:31
miał: może mi to ktoś rozpisać 19/1949 = ?
5 lis 09:38
bea: log5 0,04 − log5 0,008
5 lis 09:42
bea: | | 0,04 | |
log5 |
| = log5 5 = 51 = 1 |
| | 0,008 | |
5 lis 09:45
miał: up
5 lis 09:45
miał: skąd masz 0,04 i 0,008
5 lis 09:46
bea: | | 0,04 | |
log5 0,04 − log5 0,008 = log 5 |
| = log5 5 = 51 = 1 |
| | 0,008 | |
5 lis 09:48
miał: chodzi mi o to dlaczego napisałaś/eś zamiast 15 0.04
5 lis 09:50
miał: krócej mówiąc dlaczego jest 0,04 jak było 15 : jak to przekształciłaś .... co zrobiłaś ...bo ja
nie mogę jeszcze zaczaić
5 lis 09:55
miał: up
5 lis 10:06
Aga: To jest już inny przykład.
5 lis 10:10
bea: aga ma rację to są różne przykłady
5 lis 10:14
bea: | | 1 | |
log5 15 − log5 75 = log5 0,2 = log5 |
| = log5 5−1 = −1 |
| | 5 | |
5 lis 10:27
bea: witam ponownie i proszę o pomoc
Wartość wyrażenia wynosi log7(72+73)
11 lis 15:16
ICSP: 72 + 73 = 72(1 + 7) = 72 * 8
log7 72 * 8 = log7 72 + log7 8 = 2 + log7 8
11 lis 15:18
bea: ICSP dzięki tylko mi wytłumacz skąd się wzięło (1+7)
11 lis 15:20
bea: czy to dobrze
log 2 + log 50 = log( 2 * 50) = log 100 = 102 = 2
11 lis 15:34
krystek: zapis na końcówce zły log100=2 !
11 lis 15:35
krystek: lub piszemy log100=c⇔10c=100 ⇒10c=102⇒c=2
11 lis 15:37
bea: dzięki
11 lis 15:51
bea: wiadomo, że log3 2 = a oraz log3 7 = b zatem log3 56 jest równy?
11 lis 15:55
bea: log3 56 = log3 (8x7) = log3 8 + log3 7 = log3 23 + log3 7 = 3 log3 2 + log3 7 = 3a + b
11 lis 16:12
bea: chyba dobrze
11 lis 16:12