matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Jak obliczyc pochodną
monika17:
Właśnie rozpoczynam przygodę z pochodnymi i kompletnie nic nie wiem, jak obliczyc pochodną z
5
funkcji:
x
2
− 25
10 lis 16:36
Osmol:
f
(x)
f
(x)
'g
(x)
−f
(x)
g
(x)
'
(
)'=
g
(x)
(g
(x)
)
2
−5*2x
−10x
czyli
=
(x
2
−25)
2
(x
2
−25)
2
10 lis 16:45
ZKS:
5' * (x
2
− 25) − 5 * (x
2
− 25)'
f'(x) =
(x
2
− 25)
2
−10x
f'(x) =
(x
2
− 25)
2
10 lis 16:45
monika17:
Dziękuje ślicznie chłopaki
10 lis 17:07