xd
Tata: W pudełku znajduje sie 20 jednakowych dlugopisow z czego 8 jest niebieskich a pozostale to
czarne.Z pudelka losujemy 2 dlugopisy. Jakie jest prawdopodobienstwo wylosowania dwoch
dlugopisow koloru niebieskiego ?
8 lis 17:22
wik: IΩI = 20 20!/18! . 2! = 190
2
IAI = 8 8!/6!.2! = 28
2
P(A) = 28/190 = 14/95
9 lis 12:23
Osmol:

można to zrobić na zasadzie drzewka
kolory prostokątów to kolory dlugopisow
α,β − prawdopodobieństwa kolejnych krokow
| | 8 | | 7 | | 56 | |
tak wiec P(A)= |
| * |
| = |
| |
| | 20 | | 19 | | 380 | |
10 lis 13:24