Oblicz prawdopodobieństwo
Ta: Baza dysponuje 5 rakietami, z których każda jest naprowadzana na cel niezależnie od pozostałych
i zawsze trafia do celu. W zasięgu są 3 samoloty. Obl. prawdop., że wszystkie samoloty zostaną
trafione?
10 lis 19:29
sushi_ gg6397228:
brakuje danych na temat prawdop. trafienia i chybienia oraz co sie stanie jak trafia dwie
rakiety w jeden samolot
10 lis 19:46
Tadeusz:
... a może sushi
gg6397228 ... przeczytaj dokładniej ... i ze zrozumieniem tekstu ... −
10 lis 20:07
Ta: Prawdopodob. trafienia jest 1, chodzi o to, że np wszystkie rakiety mogą wybrać ten sam
samolot, wynik jest 16/27, potrafię narysować drzewko, ale nie wiem z czego to policzyć,
myślę,że w mianowniku są wariacje z powt, ale jak licznik?
10 lis 20:28
b.: zgadza się, w mianowniku są wariacje z powtórzeniami, których to będzie 3
5
w liczniku:
trzy rakiety muszą trafic samoloty 1,2,3, a pozostałe dwie muszą leciec w kierunku dowolnych
samolotów, rozważymy 2 przypadki:
a) pozostałe 2 lecą w kierunku różnych samolotów.
| | | |
wybieramy cele dla tych pozostałych 2 rakiet ( | =3 sposoby), dostajemy ciąg typu |
| | |
12312
trzeba jeszcze policzyć, ile jest różnych permutacji tego ciągu. Różnowartościowy ciąg 5−el ma
5! permutacji, ale tutaj 1 i 2 powtarzają się dwukrotnie, więc każdy ciąg będziemy liczyć
| | 5! | |
2!*2! = 4 krotnie, czyli permutacji jest |
| = 30 |
| | 4 | |
b) jw., ale pozostałe 2 lecą w kierunku jednego z 3 samolotów
tutaj permutacji będzie ...
w a) wyjdzie 3*30 = 90 możliwości, w b) wyjdzie 3*20 = 60 możliwości, czyli razem 150/243 =
50/81, czyli wynik trochę inny.
można też liczyć p−stwo zdarzenia przeciwnego:
| | | |
a) rakiety trafiają w któreś 2 samoloty. Wybieramy te 2 strącone ( | =3 sposoby), a |
| | |
następnie przypisujemy kolejnym rakietom nry strąconych samolotów, np. 11212. Tych przypisań
będzie 2
5−2 (2
5 − wariacje z powt, odejmujemy dwa ciągi: 11111, 22222).
b) rakiety trafiają w 1 samolot, są 3 możliwości tutaj: 11111,22222,33333.
Czyli razem dostajemy 90+3=93, ale to było zdarzenie przeciwne. Wynik będzie taki sam.
10 lis 22:40
Eta:
5 rakiet → 3 samoloty
|Ω|= 3
5
od 3
5 należy odrzucić takie sytuacje
wszystkie trafią w jeden samolot : 3 możliwości
trafią dokładnie w dwa samoloty: 2
5 *3
|A|= 3
5−(3+3*2
5)= .........= 3
2(27−11)= 3
2*16
| | 32*16 | | 16 | |
P(A)= |
| = ....... = |
| |
| | 35 | | 27 | |
10 lis 22:45
b.: @Eta:
trafią dokładnie w dwa samoloty: 2
5 *3 −−> nie, trzeba odjąć dwa: (2
5−2)*3,
bo te 2
5 to są wszystkie ciągi 2−el, czyli też (dwa) ciągi stałe
10 lis 22:49
Eta:
@ b
w/g mnie nie trzeba, bo wtedy wszystkie by uderzyły w jeden samolot
a tę sytuację mamy w 1 przypadku .......... ( no chyba,że się mylę
10 lis 22:59
b.: no właśnie, nie należy tego liczyć, bo już to raz policzyliśmy −− dlatego odejmujemy 2
10 lis 23:01
Eta:
No tak ... masz rację
10 lis 23:11
b.: dobrze że napisałaś, bo inaczej nikt by mi nie uwierzył − szczególnie że to Tobie wyszło 16/27
10 lis 23:12
Eta:
10 lis 23:14
AC:
| | 50 | |
b. Dobrze, też liczyłem trochę inaczej i wyszło mi |
| i myślałem, że mam błąd. |
| | 81 | |
10 lis 23:19