pomóżcie :(
lily: suma cyfr pewnej liczby dwucyfrowej wynosi 15. jeśli od tej liczby odejmiemy liczbę powstałą z
przestawienia jej cyfr, to otrzymamy liczbę równą 9. co to za liczba?
11 lis 14:18
ICSP: strzelam że ta liczba to 87
11 lis 14:18
kachamacha:
11 lis 14:20
ICSP:
11 lis 14:21
Aga: Trzeba podać rozwiązanie wykorzystując metodę prób , czy zapisać formalne rozwiązanie?
11 lis 14:25
lily: to jest pytanie otwarte więc musiałabym napisać jak to liczyłam
11 lis 14:56
kachamacha: x+y=15
(10x+y)−(10y+x)=9
rozwiąż układ równan gdzie x to cyfra dziesiątek,y−jednosci
11 lis 14:59
ICSP: otwarte?
x − cyfra dziesiątek
y − cyfra jedności
x + y = 15
10x + y − 10y −x = 9
układ równań dla ciebie.
11 lis 15:00
krystek: x− cyfra dz
y − cyfra jedności
_______________
suma cyfr 15
Teraz liczby
10*x+1*y a po przestawieniu masz 10*y+1*x i ułóż równanie zgodnie z w warunkiem zadaniu.
11 lis 15:01
lily: o dziękuję wam
11 lis 15:04
11 paź 20:06