Zadanie z logarytmem
Milka: Witajcie, mam problem z zadaniem z logarytmów.
Wiedząc, że log54=a i log514=b wyznacz za pomocą liczb a i b liczbę log57.
Jest wzór na zamianę logarytmów, ale w tym wypadku podstawy są te same. 7 wyjdzie, gdy 28
podzielę przez 4, ale skoro log514=b, to ile równa się log528? Na pewno nie 2b.
11 lis 00:31
Bogdan:
| | 1 | |
a = log522 = 2log52 ⇒ log52 = |
| a |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
b = log5(7*2) = log57 + log52 = log57 + |
| a ⇒ log57 = b − |
| a |
| | 2 | | 2 | |
11 lis 01:45