matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum 1009,
1008
,
1007
,
1006
,
1005
,
1004
,
1003
,
1002
, ...,
całe
Zadania
Odp.
1
Marysia :
Środkiem okręgu o równaniu ( y+2)
2
+ (x+1)
2
− 16= 0 Jest punkt ?
2
klaudia:
wyznacz równanie prostej k o współczynniku kierunkowym (−4) przecinającej oś rzędnych w punkcie odległym od początku układu współrzędnych o 5
5
Piotrek:
w ostrosłupie prawidłowym czworokątnym krawędź podstawy ma długość
√
2
cm, a krawędź boczna
√
3
cm. Oblicz wysokość tego ostrosłupa.
9
angie:
ile wierzchołków ma ostrosłup, który ma 30 krawędzi.
9
iris:
Bardzo proszę o pomoc w tych zadaniach
0
MaGdA:
Zadanie. Dany jest okrąg o równaniu (x+1)
2
+ y = 25. Zbadaj wzajemne położenie prostej 3x − 4y −23=0
1
niki:
w szkole na 5 dzieci przypada 2,5 litra mleka.ile mleka wypada na 3 dzieci
0
martynka:
Jasiu ma wozek o wymiarach 100x57x33 cm ile drzewa wejdzie na ten wozek wynik podaj w metrch.
0
martynka:
Jasiu ma wozek o wymiarach 100x57x33 cm ile drzewa wejdzie na ten wozek wynik podaj w metrch.
0
Kaja:
http://matematyka.pisz.pl/forum/196334.html
0
Kaja:
Pomoże ktoś? c: http://matematyka.pisz.pl/forum/196334.html
0
Kaja:
Pomoże ktoś? c:
1
Marysia :
Ile rozwiązań ma równanie 5−x/ x
2
−5 = 0?
1
Marysia :
2
−5 = 0?
0
aaazzz:
Z punktu a leżacego na okręgu o promieniu 5 cm poprowadzono dwie cięciwy ab i ac. wykaż ze trójkąt abc jest prostokątny. Bardzo proszę o rysunek−bo o to głównie chodzi że nie widzę
0
klaudia:
wyznacz równanie prostej k o współczynniku kierunkowym (−4) przecinającej oś rzędnych w punkcie odległym od początku układu współrzędnych o 5
1
Marysia :
2
−5 = 0?
0
niki:
w szkole na 5 dzieci przypada 2,5 litra mleka.ile mleka wypada na 3 dzieci
4
aluś:
Podstawa trójkąta równoramiennego ma długość x, a jego ramię długość y. Oblicz promień okręgu wpisanego w ten trójkąt.
5
zadanie:
Ze zbioru liczb {0,1,−1,3,−3,5,−5,...2n+1,−2n−1}, gdzie n jest ustaloną liczbą naturalną,większą od 4, losujemy jednocześie 3 liczby. Niech A oznacza zdarzenie: suma
0
niki:
na wycieczke zapisało sie 34 uczniow. za koszt autobusu mieli zaplacic 20,50zl od osoby. ostatecznie jednak na liscie znalazło sie 41 osob. ile teraz wynosi koszt za autobus na osobe?
0
magda:
Zadanie.1 Napisz równanie okręgu, którego średnicą jest odcinek AB,jeżeli:
0
zoska...:
ktoś powie mi jak mam obliczyć wysokość walca mam podany tylko promień 3 i przekrój osiowy 10
2
kasia:
przedział ( −4, do nieskonczoności) jest zbiorem wartości funkcji
20
Karolina:
a+b
≥
√
ab
udowodnij, czy ktoś mógł by mi napisać tylko wynik gdyż nie chce mi sie
2
ponownie wykonywac obliczeń i ich tu przepisywać, a miałam to dzisiaj na teście i jestem ciekawa czy dobrze rozwiązałam
6
ola:
:::rysunek::: mamy 28 m siatki ogrodzeniowej.chcemy ogrodzić prostokątny ogródek przylegający jednym z boków
3
Pandzia:
W trójkącie równoramiennym ABC boki mają długość: |AB|=10 cm,|AC|=|BC|=13 cm. a) Sprawdź,czy jest to trójkąt ostrokątny ,czy rozwartokątny.
5
Izzy:
Dany jest ciąg (a
n
) o wyrazie ogólnym a
n
=n
2
−10n+21. Wyznacz wszytkie ujemne wyrazy tego ciągu...
14
Dorota:
Mam probl:em
2
Łukasz :
Oblicz brakujące ciągi wyrazu geometrycznego
2
Johny:
W trójkącie o bokach długości 5, 7 i 8 oblicz długość śrpdkowej poprowadzonej do najdłuższego boku.
0
asia:
wyznacz ciąg geometryczny w którym suma trzech początkowych wyrazów jest równa
13
91
a suma kwadratów tych wyrazów jest równa
2
4
4
lary13:
funkcja f (x) − (x −2)
+ b nie ma miejsc zerowych dla
4
chochla:
W równoległobok o przekątnych a i b, a ≠b, wpisano romb tak, że jego boki są równoległe do przekątnych równoległoboku. Wykaż, że długość boku rombu jest równa
a*b
a+b
.
4
pomocy:
Witam. Mam prośbę czy równanie zostało dobrze rozwiązane ? sin60 =
a
2
√
21
4
gracjana:
rozłóż na czynniki wyrażenie 1−x2−y2−2xy
5
Karolina:
√
x
2
−6x+9
= 5
1
Kipic:
:::rysunek::: Jak sie to liczylo
1
anitakaninie:
f(x) = sin x, x∊<−2π , 2π> narysuj wykres funkcji h(x) = f(x) + |f(x)|
14
Zdezorientowana;):
Hejka. Krawędź podstawy ostrosłupa prawidłowgo trójkątnego jest równa 6, a jego objetość jest równa
7
Pomocy:
Punkty A( −2,6) B(−1,−1) C(3,1) sa kolejnymi wierzchołkami rownolegloboka ABCD. a)Oblicz wspolrzedne wierzchołka D
19
Samsung :
Ramiona trapezu sa nachylone do dluzszej podstawy pod katami 30i 60 stopni. Krótsza podstawa trapezu ma dlugosc 9 cm , a wysokość jest równa 6pierwiastków z 3. Oblicz pole i obwód
7
ola:
Mamy 80 m bieżących siatki ogrodzeniowej.chcemy ogrodzić ogródek o jak największej powierzchni. Jakie wymiary powinien mieć ten ogródek, jeśli nie trzeba grodzić jednego boku na odcinku 4m?
4
Max:
Równanie x
2
−3x+4=0 A nie ma pierwiastków
0
alus:
Rodzice po narodzinach córki postanowili, ze będą wplacać po 50 zł co miesiąc na konto aż do osiągnięcia przez córkę pełnoletności ( czas− 18 lat) konto oprocentowane jest na 5% w skali
7
Lidka ;):
Dany jest trapez prostokątny o kącie ostrym α, dłuższej podstawie a, krótszej podstawie b i wysokości h. Oblicz obwód i długości przekątnych tego trapezu, jeśli:
2
kuba03:
:::rysunek::: Oblicz pole trapezu ABCD,wiedząc,że trapez ten jest równoramienny oraz,że CD=6 cm,DE=6cm i AE=1
0
neocortex:
Cześć, mam dwie serie pomiarów dla odległości przedmiotu od soczewki a. Jedna seria jest dla obrazu powiększonego a druga dla pomniejszonego. Chciałem obliczyć niepewność ze wzoru
8
mala:
okrag x2+y2−6x−10y−16=0 o środku S przecina oś ox w punktach A i B. odcieta punktu A jest mniejsza od odciętej punktu B. Odcinek A'B' jest obrazem odcinka AB w jednokładności o skali
1
ziel:
(3z+2k)
2
= (4z−5k)
2
=
0
alus:
Rodzice po narodzinach córki postanowili, ze będą wplacać po 50 zł co miesiąc na konto aż do osiągnięcia przez córkę pełnoletności ( czas− 18 lat)
0
na szybko:
dane sa a1=27 g=1/3 n=2 czy Sn ciagu geometrycznego wynosi 36,−12,12,−81 ?
5
zoska...:
jak obliczyć Pc V i Pb graniastosłupa prawidłowego trójkątnego którego wszystkie krawędzie maja długość 8 proszę o pomoc
6
www:
rozwiaz rownanie (x+1)(x
2
−2)=x
3
+6
1
mania17:
Dwie styczne do okręgu o środku 0 przecinają się w punkcie A pod kątem 30 stopni. Oblicz kąty w czworokącie którego wierzchołkami są punkty styczności środek okręgu 0 i punkt A przecięcia
1
ziel:
(3x−8y)
2
= (3−8x)(3+8x)=
0
Grant:
sin60 =
a
2
√
21
√
3
2
=
a
2
√
21
17
statystyka:
Rozkład jest symetryczny ? a jeśli nie to zbadaj asymetrię rozkładu
1
aga:
Wyznacz ciąg geometryczny , w którym suma trzech początkowych wyrazów jest równa 13/2, a suma kwadratów jest równa 91/4.
13
mala:
Przekątne równoległoboku mają długości 10 i 26. Oblicz obwód tego równoległoboku. policzyłam ale nie jestem pewna czy dobrze
9
danoel:
Ile wynosi ta granica?
10
Eddie:
Przed dwoma laty na konto wpłacono 8000zł. Obecnie jego stan wynosi 8569,8 zł. Oblicz oprocentowanie tego konta.
54
paulaf:
Pole trapezu prostokątnego = 54, a=h , b=12 , oblicz obwód trapezu, wyszlo mi h =pierw z 96, a obw 12+ 2pierw z 96+ 2 pierw z 84,mógłby ktoś sprawdzić? XD
0
Maturzystka :
Poszukuje nagrań do matury z niemieckiego lub angielskiego nie chodzi o transkrypcje... Czy może ktoś zna strone gdzie takie są
?
2
ziomek:
czy jeżeli wszystkie ściany boczne ostrosłupa trójkątnego są pochylone pod tym samym kątem do płaszczyzny podstawy to spodek wysokości jest środkiem okręgu wpisanego w ten trójkąt?
1
POMOC #62;#62;#62;#62;:
Ramiona trapezu sa nachylone do dluzszej podstawy pod katami 30i 60 stopni. Krótsza podstawa trapezu ma dlugosc 9 cm , a wysokość jest równa 6pierwiastków z 3. Oblicz pole i obwód
1
ziel:
(2x+3y)
2
4
Luiza :
1
3
Oblicz pozostale wartosci kata α jesli cos α wynosi
7
enter:
Wyznacz wszystkie całkowite wartości k, dla których funkcja k
2
-k-2
2
belzebub:
Kwotę 10000 zł wpłacono na trzyletnią lokatę, oprocentowaną 6% w skali roku. Jaka będzie wartość lokaty, jeśli kapitalizacja następuje:
4
KOSTEK:
Kąt α jest ostry i sin α = 1 + t. Wtedy A) cos α = t
4
Olka:
Oblicz n−ty wyraz ciągu geometrycznego (a
n
) jeśli :
1
kesero:
Przed dwoma laty na konto wpłacono 8000zł. Obecnie jego stan wynosi 8569,8 zł. Oblicz oprocentowanie tego konta.
!
2
karolina:
Przyprostokątne trojkata prostokątnego mają długości: 3
√
3
− 1 i 3+
√
3
. Oblicz długość przeciwprostokątnej tego trojkata
15
Miśka:
⎧
x
2
+ y
2
− 4 = 0
⎩
x + y − m = 0
2
andrut:
Zadanie. 9. Stosunek długości podstaw trapezu równoramiennego wynosi 5:3. Przekątna trapezu ma długość
√
65
, a jego ramię jest równe 5
√
2
. Oblicz długości podstaw oraz pole tego trapezu.
0
maja:
sprawdzcie czy sie zgadza moj wynik to 720/810*100% lekkoatleta ktory skakal 720cm teraz skacze 810cm to oznacz ze poprawil swoj wynik o
1
Beti:
spółka abc dysponuje kapitałem na który składają się : 900 akcji zwykłych obecna cena 20zł/akcja
4
mala:
w trójkącie Abc dany jest A (−5,−2) B(7,1) i S (−2,3) − przecięcie wysokości oblicz C
0
Kaśka:
W okrąg o promieniu 4 cm wpisano trapez równoramienny, którego podstawa jest średnicą okręgu, a ramię ma długość 4 cm. Oblicz pole tego trapezu oraz miarę kąta między przekątnymi.
7
xxx:
trojkat rownoramienny ma podstawe o dl 5, a kazde ramie ma dl x. funkcja opisujaca zaleznosc dlugosci obwodu trojkata od dlugosci jego ramienia ma postac
4
edek:
Ciąg jest arytmetyczny. Wykaż, że a
n
−
2
+ a
n
+
4
=2a
n
+
1
0
Kasia:
Rozwiązać układ równań. x
2
+ x(y − 4) = −2
17
ALEX:
Oblicz pole i obwód kwadratu:
3
wrapp:
Ściana boczna ostrosłupa prawidlowego czworokątnego jest nachylona do płaszczyzny podstawy tego prostopadłościany pod kątem α, takim że sinα= 2/3 . Krawędz podstawy ma długość 10.
0
gośka:
Przedsiębiorstwo planuje zysk na najbliższe 5 lat w wysokości 60000 zł rocznie przed odliczeniem amortyzacji i podatku dochodowego. Jeżeli przedsiębiorstwo wybrałoby metodę
17
drew_nowy3:
Dla pewnego trójkąta ostrego α drew
n
owy3: Dla pewnego trójkąta ostrego α zachodzi nierówność tg α>ctg α. Wtedy na pewno
4
byk:
Powiedzcie proszę, czy dobrze to rozwiązałem: Całkę podwójną ∫∫D f(x,y)dxdy zamienić na całki iterowane, jeżeli obszar D ograniczony jest
3
wojtek:
wyznaczanie dziedziny z funkcji logarytmiczno−trygonometrczynej.
2
0523:
Zaznacz na plaszczyznie zbiory: A={(x;y); y>
√
x
2
−4x+4
+3}, B={(x;y): x
2
+y
2
−4x−6y+8<0}.
3
karolina:
Wykres funkcji przechodzi przez punkt (−2,4). Funkcja przyjmuje ujemne wartości wyłącznie dla argumentów większych od 2. Podaj wzór tej funkcji
0
Karolina:
Dany jest trojkat o dlugosci bokow 8,12 i x. Stosunek miar katow przyleglych do boku x jest rowny 1:2. Oblicz dlugosc boku x trojkata.
5
hania:
Rozwiąż równanie cos
2
3x = 0, gdzie x ∊ <0,π>.
3
paulaf:
Rzucamy 3x moneta,oblicz prawdopodob. wypadniecia samych orlow i reszek. 1/4?
2
drew_nowy3:
:::rysunek::: W trójkacie prostokątnym przeciwprostokątna jest 2 razy dłuzsza od jednej z przyprostokątnych.
4
Selfescape:
Bardzo proszę o pomoc z następującymi zadaniami: 1. Która z funkcji jest malejąca w przedziale (0,
∞
)?:
1
basia:
Wyznacz taki punkt P, aby AB+2AC−3AP=0 jeśli A=(−5.0) B=(−1,3) C=(4,−2)
2
zuza:
Najmniejszy wyraz ciągu o wyrazie ogólnym a
n
= (n−6)
2
+3jest równy ?
3
duo:
Dany jest równoległobok ABCD. Na przedłużeniu przekątnej AC wybrano punkt E tak, że CE= 1/2AC. Uzasadnij, że pole równoległoboku ABCD jest 4 razy większe od trójkąta DCE.
6
alm:
Wielomian W(x) jest podzielny przez dwumian x−p i przez dwumian x−q. Wynikiem dzielenia W(x) przez x−p jest wielomian P(x) =−x
2
+10x−16 a dzieląc W(x) przez x−q otrzymamy wielomian
4
drrrin:
miedzy liczby 2 i 18 wstaw trzy liczby tak aby w utworzonym w ten sposob ciag liczb, trzy pierwsze tworzyly ciag arytmetyczny , a trzy ostatnie ciag geometryczne oraz aby suma
14
Natka21:
lorozwiąż równania log3 (5x+1)−log3(x−1)=2
3
ktos:
jesli wyraz ogolny ciagu ma postac an=(2n−8)(n+2), to szosty wyraz tego ciagu jest rowny
2
xxx:
niech ktos mi sprawdzi czy dobrze rozwiazalam (x+1)(x2−2)=x3+6 2x2+2x*2−2=x3+6
1
Natka21:
w urnie jest 10 kul :6 białych i 4 czerwone. losujemy bez zwracania 2 kule oblicz prawdopodobieństwo wylosowania 2 kul białych.
17
agaaa:
Witam! Mam problem z zadaniem z ciągów geometrycznych. Treść: wyznacz wyraz pierwszy i iloraz ciągu jeśli:
1
ktos:
znajdz zbior wartosci funkcji y=−3x2−1
13
DMF:
Liczby postaci x−3, 2x, 5x+18 (w podanej kolejności są siódmym, ósmym i dziewiątym wyrazem ciągu geometrycznego a
n
.
0
Natka21:
napisz wzór półstrukturalny A] 3−etylo− 5,5,7,7 tetracloronon−1−en
12
Dominik:
√
x + 4
− x + 2 > 0 D
f
= <−4,
∞
)
2
duo:
:::rysunek::: Dwa przystające trójkąty prostokątne, w których jedna przyprostokątna jest dwa razy dłuższa od
1
PAULINA:
3x−9
rozwiąż
<0
2x−8
3
Karolina:
Naszkicuj w układzie współrzędnych okrąg O
1
o równaniu (x−1)
2
+ y
2
=4 i zaznacz punkt S(−4,0). Korzystając z rysunku, podaj wartość r, dla której okrąg o środku w punkcie S i
2
Natka21:
jaką ogniskową posiada zwierciadło kuliste wklesłe tworzące obraz rzeczywisty dwukrotnie powiększony w odlgłossci 2m od zwierciadła? wykonaj rysunek
1
PAULINA:
NA LOKATĘ 3MISC WPŁACONO 40000 ZŁ . OPROCENTOWANIE TEJ LOKATY WYNOSI 6%. ILE WYNIESIE SUMA ODSETEK Z TEJ LOKATY PO PÓŁTORA ROKU ?
1
magda:
wartość wyrażenia (√3−√12+√27)√3 wynosi
7
ania:
postacią kanoniczną fnkcji y=9x⋀2−36x+10 jest a) y=(3x−6)potegA2+26
2
arletka17:
CZY KTOS MI POMOZE
? B,C obliczyc
? http://matematyka.pisz.pl/forum/196222.html
18
buuuuu178:
Dany jest wielomian W(x)=x
3
−kx+3k−27 , k nalezy do R. Wyznacz k, tak aby wielomian mial 3 rozne pierwiastki
3
piotrek777:
oblicz sume 1+3+5+7....+201
10
Grahamek:
Dlaczego alkohol etylowy liczymy w gramach? Przecież to substancja płynna...
43
julka23:
oblicz x wiedzac ze kolejnymi wyrazami ciagu arytmetycznego sa liczby: a)
√
2
, x ,
√
2
+4
13
natkisz:
Potrzebuję małej pomocy
znajdź te wartości parametru m, dla których dziedziną funkcji
2
paula:
punktem wspólnym paraboli y=x do 2 oraz prostej y=4x−4 jest punkt: a) P=(4,2)
1
Jaaaaa:
:::rysunek::: W trójkącie ABC mamy dane: bok AC= √3 i kąt ACB = 90 stopni. Przez wierzchołek C przeprowadzono
2
noddy:
log4log2log3(4x+1)=1/2
1
Baklazan:
Czy wydajnosc pradowa moze byc wieksza niz 100%
9
ania:
dziedziną funkcji h(x)=√x/√x−3 jest zbiór
21
Krzysztof:
Przekrój osiowy stożka jest trójkątem równobocznym o boku długości 5.Objętość stożka jest równa
2
ania:
oblicz współrzędne funkcji y=2/3x−5
3
arletka17:
Prosze mi pomòc.Z klasy w ktòrej jest 8 chlopcòw i 15 dziewczyn wybrano czteroosobowa delegacje.Oblicz prawdopodobienstwo zdarzen:
5
qwerty:
Witam, mam do przekształcenia wzór f(x) =
2x+2
x−3
do postaci kanonicznej, pomoże ktoś?
2
ania:
jeśli punkt S=(−3,1) jest środkiem odcinka AB oraz A=(−7,3), to drugi koniec ma współrzędne:
10
Krzysztof:
W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym krawędź boczna jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 30 stopni.Wysokość ostrosłupa ma długość 12,zatem suma długości wszystkich krawędzi
7
Madzia :
Długość wysokości ostrosłupa prawidłowego trójkątnego jest równa długości promienia okręgu opisanego na podstawie.Pole podstawy jest równe 254√3 Objętość ostrosłupa jest równa ...
6
Madzia ;):
Długość wysokości ostrosłupa prawidłowego trójkątnego jest równa długości promienia okręgu opisanego na podstawie.Pole podstawy jest równe
25
4
√3
3
mki:
x*5
x
−3*5
x
−5x+15=0
8
Krzysztof:
Dany jest ostrosłup którego podstawą jest prostokąt o bokach a,2a Wysokość ostrosłupa ma długość 3a .Jeśli spodek wysokości jest punktem przecięcia się
1
met:
Znajdź wszystkie wielomiany w(x) trzeciego stopnia, jednej zmiennej, z których każdy spełnia dla każdej pary liczb rzeczywistych r, s dwa następujące warunki:
3
asik:
Mam problem z zadaniami :
3
Madzia:
A i B są zdarzeniami losowymi zawartymi w zbiorze Ω takimi że P(A')= 0,1 i P(B')= 0.3 natomiast P (A⊂B) = 0,75 (TE ⊂ − MA IŚĆ DO DOŁU,NIE MOGOŁEM ZNALEŹĆ U IDĄCE DO DOŁU) . Oblicz P(A u B
3
Natka21:
dla jakich wartości parametrów m równanie x
2
−(3−m)x+6−m=0 posiada dwa pierwiatki rzeczywiste róznych znaków?
3
OLA:
:::rysunek:::
2
malenka226:
W graniastosłupie prawidłowym sześciokątnym krawędź podstawy ma 5 cm , a dłuższa przekątna 12 cm. Oblicz wysokość i długość krótszej przekątnej.
12
Be_leggy:
Między liczby 5 i 20 wstaw takie a,b,c aby liczby 5,a,b,c,20 stanowiły kolejne wyrazy ciągu. Czyli mam
2
malenka226:
W graniastosłupie prawidłowym sześciokątnym krawędź podstawy ma 5 cm , a dłuższa przekątna 12 cm. Oblicz wysokość i długość krótszej przekątnej.
2
głowa:
jak rozwiazac takie rownanie ? −27−21−15+...+x=72
5
Emilia:
Średnia ważona liczb 25,35,a − z odpowiadającymi im wagami 04 0,2 i 0,4 jest równa.Wyznacz liczbę a ... jak to zrobić ? pomocy Plisss... ( 04 − tak ma być − bez przecinku)
7
SYLWIA:
JEDNYM Z MIEJSC ZEROWYCH FUNKCJI F(X)=AX
2
+BX+C JEST X=−1 A OSIĄ SYMETRII PARABOLI BEDĄCEJ WYKRESEM TEJ FUNKCJI JEST PROSTA X=2. PARABOLA PRZECINA OS OY W PUNKCIE (0,2). OBLICZ
3
Krzysztof:
Dany jest ostrosłup prawidłowy czworokątny o wszystkich krawędziach jednakowej długości. Ściana boczna jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem α, że :
8
Be_leggy:
Wyznacz wyraz pierwszy i iloraz ciągu geometrycznego (a
n
) jeśli: a
1
+a
3
=39 i a
2
+a
4
=24
2
Krzysztof:
Dany jest graniastosłup prawidłowy sześciokątny o wszystkich krawędziach jednakowej długości .Krótsza przekątna graniastosłupa jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem α
3
maniek:
Przekształcenia z e−learningu
18
ale?:
Hej mam takie zadanie prosze o pomoc Wysokość ostrosłupa prawidłowego sześciokątnego jest trzy razy dłuższa od krawędzi podstawy.
1
Danuta:
f(x) = −8X−1 licznik 2X+0,75 mianownik
11
Jasiu:
Bardzo proszę o sprawdzenie: x
3
+k
2
x
2
−3k−6 : (x−1) Mój wynik to: x
2
+2k
2
x+2k
2
reszta 2k
2
−3k−6
4
matt:
Punkty A=(−4,5) i B=(4,1) są wierzchołkami trójkąta ABC . Punkt M=(3,5) jest punktem przecięcia wysokości tego trójkąta . Znajdź równania prostych zawierających boki AC i BC tego trójkąta .
1
Antek:
Korzystając ze wzoru cos2α=1−2sin
2
α, oblicz sin15
0
8
kameleon:
wyznacz ciag geometryczny jezeli
29
Maciek:
Oblicz medianę i średnią arytmetyczną danych 1,2,2,3,3,3,1,2,5,4,6,6,7,9,7,8,8,1 ( razem tych liczb jest 18 )
2
wojtek:
proszę o pomoc
1
Dany jest ciąg geometryczny (a
n
) określony wzorem a
n
= 8*(
)
n
−
1
. Oblicz dziesiąty
2
wyraz ciągu (a
n
) oraz sumę pięciu początkowych wyrazów tego ciągu .
2
tom:
Z dwóch miejscowości A i B oddalonych od siebie o 28 km wyjechali rowerami naprzeciw siebie Kasia i Tomek . Kasia wyruszyła 20 minut wcześniej niż Tomek i jechała z prędkością o 7
2
rafał:
Wykonaj działania:
0
Krzysiek :
Kipic. Zobacz na ostatni moj wpis tutaj http://matematyka.pisz.pl/forum/196068.html
2
eseseses:
wyznacz dziedzinę, zbiór wartosci oraz miejsca zerowe funkcji f. Narysuj wykres funkcji f i odczytaj z wykresu dla jakich argumentów funkcja przyjmuje wartości dodatnie,a dla jakich
9
Jasiu:
Dla jakiego k reszta z dzielenia: x
3
+k
2
x
2
−3k−6 : (x−1) jest większa od −7
2
angelika:
x
3
−4x+3=
1
Ada:
Obliczyć pole figury ograniczonej krzywymi we współrzędnych parametrycznych
6
Ruda:
Wyznacz współrzędne środka okręgu opisanego na trójkącie ABC oraz oblicz promień tego okręgu.
2
Karola:
Dany jeste trójkąt równoramienny ABC. Podstawa AB=26cm, wysokość poprowadzona z punktu A wynosi 24cm. Oblicz obwód trójkata ABC, długości odcinków na jakie wysokość CD podzieliła wysokosć AE
2
karolina:
Dany jest trójkąt równoramienny ABC. Podstawa AB=26cm, wysokość poprowadzona z punktu A wynosi 24cm. Oblicz obwód trójkata ABC, długości odcinków na jakie wysokość CD podzieliła wysokosć AE
7
guest:
Mamy 360m siatki ogrodzeniowej. Chcemy ogrodzić dwa jednakowe prostokątne obszary o wspólnym boku. Jak dobrać wymiary tych obszarów, aby ich pola były największe?
1
gośka:
Jaką kwotę należy wpłacić na rachunek bankowy na początku drugiego roku oszczędzania aby po dwóch latach oszczędzania uzyskać 10000zł., jeżeli dziś na rachunku bankowym zostanie wpłacone
6
Wojtek B.:
Statystyka matematyczna
1
michall:
Zapisz podany ciąg nie używając funkcji trygonometrycznych: sin0, sinpi, sin2pi, sin3pi...
2
Marzena_m01:
Powierzchnia boczna walca po rozwiniecie jest kwadratem oprzekatnej majacej dlugosc 8pierwiastki z 2.Oblicz pole powierzchni calkowitej i objetosc tego stozka (prosze o cale
1
camel:
Witam wszystkich forumowiczów
Mam pytanie : mianowicie nie bardzo wiem jak uzasadnić to że w trapezie opisanym na okręgu odcinek łączący środki ramion trapezu dzieli wysokość trapezu na
2
angelika:
U{4x−2}U{x+4} < 0
1
guest:
Mamy 360m siatki ogrodzeniowej. Chcemy ogrodzić dwa jednakowe prostokątne obszary o wspólnym boku. Jak dobrać wymiary tych obszarów, aby ich pola były największe?
4
hejloł:
||x−1|−|3−x||=2 jak to rozwiązać?
12
dref:
rozwiąż równanie:
14
fred:
podaj dziedzinę funkcji logarytmicznej:
2
BLS:
Sn jest sumą n początkowych wyrazów ciągu (a
n
). Wyznacz wzór ogólny tego ciągu. S
n
=n
3
+ 1
1
angelika:
x
3
+x2−x−1=0
1
angelika:
wykonaj dzielenie (x
2
+4x−3):(x−1)=
1
dawid:
w trójkąt równoramienny o podstawie dł.4cm i ramieniu 6cm wpisano okrąg. Oblicz promień tego okręgu oraz odległość środka okręgu od wierzchołków tego trójkąta
2
jaaa:
mam chyba dosc proste pytanie, ale jakas mam blokade. Jak to rozwiazać: (4+6x)/(4−x
2
)>0
13
Pan Adam:
Bardzo proszę o pomoc z tym zadaniem ponieważ siedzę nad nim od wczoraj i kompletnie nie mam pomysłu na rozwiązanie.
37
paulaf:
Jaki jest wzor na część przeciwprostokstnej?
4
Tina:
Witam, mam takie zadanie, proszę o sprawdzenie czy mój dowód jest poprawny bo trochę przekombinowałam...
5
please:
Proste o równaniach x+2y−8=0, x−2y−8=0, x+2y=0 i x−2y+8=0 zawierają boki pewnego równoległoboku.
2
Zagubiony:
Witam czy mógłby mi ktoś pokolei opisac w jaki sposób rozwiązywać przykłady tego typu gdyż mam duże braki w teorii a chciałbym w miarę szybko załapać o co chodzi
23
madzia:
wyznacz wyraz wyraz i iloraz ciągu geometrycznego, jeśli a2+a3=3/4 oraz a4−a2=−3/8
3
mala2:
Zdarzenia losowe A i B są zdarzeniami przestrzeni Ω oraz A ∩ B=Ø, P(A)=0,3, P(AUB)=0,7 . Oblicz
3
kiki:
dany jest wielomian Q(x)=2x
3
- 3x
2
- 3x +d a) Liczba 1 jest pierwiastkiem tego wielomianu.oblicz d
1
Matura 2013:
W ciągu geometrycznym (a,b,c,d) zachodza rownosci: b
3
+ c
3
= 288 i ad=24. Oblicz a + d
1
Agata810:
Z klasy liczącej 25 osób, w której uczy się 16 chłopców i, wylosowano jednocześnie trzy osoby. Oblicz prawdopodobieństwo, że wylosowano co najwyżej dwóch chłopców.
9
agaaaa:
jak zrobić zadania z ciągów tego typu:
3
Jaaa18:
Witam. Mam problem z pewnym zadaniem z funkcji wymiernej. a) x
2
−1/x
2
+x−6*x
2
+7x+12/x
2
+x−2
7
Clifford:
Witam, mam do rozwiązania takie równanko. Rozwiązuje je na dwa sposoby i wychodzą mi dwa różne wyniki. Prosze o nakierowanie. Szukam x wierzchołka.
archiwum 1009,
1008
,
1007
,
1006
,
1005
,
1004
,
1003