dziedzina funkcji
ania: dziedziną funkcji h(x)=√x/√x−3 jest zbiór
4 kwi 12:51
aniabb: a jak daleko sięga ten dolny pierwiastek ?
4 kwi 12:52
Artur_z_miasta_Neptuna:
wartość pod pierwiastkiem musi być ≥0
mianownik musi być ≠ 0
rozwiąż i podaj dziedzinę
4 kwi 12:57
ania: x−3 calosc jest pod pierwiastkiem
4 kwi 12:59
aniabb: D: x>3
4 kwi 13:01
pigor: ..., a więc jak tam jest

:
| | x | | x | |
1. f(x)= |
| czy 2. f(x)= |
| , bo gdy |
| | √x−3 | | √x−3 | |
1) x ≥0 i
√x−3≠0 ⇔ x ≥0 i
√x ≠3 ⇔ x ≥0 i x≠9 ⇔
x∊R+\{9} ⇔
x∊[0;9) U (9;+∞);
2) x ≥0 i x−3>0 ⇔ x ≥0 i x>3 ⇔
x∊(3;+∞) . ...
4 kwi 13:02
pigor: ... oczywiście miało u mnie być jeszcze
√x w liczniku,
ale niestety nie "napisało się", choć w mojej głowie ...

było
4 kwi 13:04
Eta:
Zjedz jeszcze jedno ........

( może ... pomoże?
4 kwi 13:05
ania: dziedzina fnkcji jest zbior
a) d=(3,+∞)
b) d<3,+∞)
c) d=<0,+∞)
d) d=(0,+∞)
4 kwi 13:06
aniabb: muszę chyba więcej słońca, bo juz taki komentarz to mnie całkiem załamuje
4 kwi 13:11