planimetria
Lidka ;): Dany jest trapez prostokątny o kącie ostrym α, dłuższej podstawie a, krótszej podstawie b i
wysokości h. Oblicz obwód i długości przekątnych tego trapezu, jeśli:
a)α=60stopni, a=8cm, h=6√3cm
21 wrz 19:37
Jack:
zrób rysunek... naprawdę więcej nie trzeba do tego zadnia (powiem tylko, że krótsza przekątna
współtworzy pewien trójkąt prostokątny).
21 wrz 19:39
Kejt:

h=x
√3
x=...
b=a−x
b=...
c=2x
c=...
21 wrz 19:41
Jack:
o właśnie taki...
21 wrz 19:43
Lidka ;): Gdybym umiała to rozwiązać, to bym tego tutaj nie dawała.
21 wrz 19:43
Kejt: w czym jeszcze problem?
21 wrz 19:43
Lidka ;): O dzięki
21 wrz 19:44
vgjkhf: vmnvn
4 kwi 16:51