...
Krzysztof: W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym krawędź boczna jest nachylona do płaszczyzny podstawy
pod kątem 30 stopni.Wysokość ostrosłupa ma długość 12,zatem suma długości wszystkich krawędzi
ostrosłupa jest równa ...
A) 48√6
B) 96
C) 48 (2+√6 )
D) 48 (2+√3 )
4 kwi 12:04
Eta:
C)
4 kwi 12:13
Krzysztof: tylko jak to rozwiązać ?
Eto
4 kwi 12:16
aniabb:

a
√2 = 12
√3
a=6
√6
4a+4b=24
√6 + 96
4 kwi 12:25
Eta:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
|OC|= |
| d= |
| a√2 ⇒ |
| a√2=12√3 ⇒ a=12√6 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
|SC|=b=24
Suma wszystkich krawędzi : 4*b+ 4*a=...........
4 kwi 12:29
Krzysztof: ale wynik powinien być do c ? ... Aniabb ?
4 kwi 12:30
Eta:

.......... ładnie się tak wszędzie "wcinać" ?
4 kwi 12:31
Eta:
@
Krzysztof
Moje rozwiązanie jest poprawne
4 kwi 12:32
Krzysztof: no właśnie Ania bb − źle podała

Eta Ty do Gimnazjum chodzisz ? do trzeciej klasy ? ... Skąd masz taką wiedzę ? ...
4 kwi 12:32
aniabb: zjadłam 2

mea culpa ..a wciełąm się bo mnie w innym wątku prosili o rozwiązanie więc wolałam
tu niz tam
4 kwi 12:36
Krzysztof: Wiem Eta wiem

Dziękuję Ci bardzo za wszelką pomoc

Dziwię się że masz aż tak dużą wiedzę. ;^
4 kwi 12:41