trapez
paulaf: Pole trapezu prostokątnego = 54, a=h , b=12 , oblicz obwód trapezu, wyszlo mi h =pierw z 96, a
obw 12+ 2pierw z 96+ 2 pierw z 84,mógłby ktoś sprawdzić? XD
4 kwi 15:13
krystek: zapisz obliczenia
4 kwi 15:16
paulaf: Jestem na telefonie i mi trudno xp im sorry.x(
4 kwi 15:18
krystek:

W czym problem?
4 kwi 15:26
paulaf: Chcialam,żeby ktoś mi.sprawdzil wynik xD
4 kwi 15:26
paulaf: Mialam dzisiaj to zadanie na maturze za 5 pktow i chce wiedzieć gdzie poleglam xD
4 kwi 15:28
krystek: a=18 i policz drugie ramię r2=(18)2+62
4 kwi 15:31
paulaf: Licząc c czyli przeciwprost trojkata dalam,ze b2 to (12−pierw z 96)2 i nie jestem pewns czy
nie zjebalam tego nie licząc wzorem skroconego mnożęnia (podczas liczenia pitagorasa)
4 kwi 15:32
paulaf: Jak 18 x(
4 kwi 15:33
paulaf: 54=b+h2 przez 2 ,tak to napisalam
4 kwi 15:34
Licealista_Theosh:
Boże nie pisz pierw z czegoś napisz p {2} = √2 bez spacji. Czy to takie trudne? Nie a ułatwia
nam odczytywanie
4 kwi 15:34
paulaf: Dobrze wyszlo mi,ze h czyli a = √96
4 kwi 15:35
krystek: Za wyrazy których używasz ⇒WYŁĄCZAM SIĘ

4 kwi 15:35
paulaf: Przepraszam,ze korzystam z telefonu..
4 kwi 15:37
Licealista_Theosh:
h=√182−62=√324−36=√288
4 kwi 15:38
Licealista_Theosh: Sorka wkradł się błąd.
4 kwi 15:40
paulaf: Nie wiem skąd się wzięły te liczby..
4 kwi 15:41
Licealista_Theosh:
Naturalnie powinien być tam + czyli √324+36 = √360
4 kwi 15:42
paulaf: Skoro a=h to wzor na pole mozna napisać 54= b+h x h2
4 kwi 15:42
Licealista_Theosh:
182=324
62=36
4 kwi 15:43
paulaf: Skąd te 18?!?
4 kwi 15:44
Licealista_Theosh:
Chodziło mi o ramię. Trochę Ci namieszałem ale zaraz wytłumaczę.
4 kwi 15:44
paulaf: I 6?!
4 kwi 15:45
paulaf: Dobra za 10min bd na kompie i napiszę jak ja to.zrobilam
4 kwi 15:45
Paula: już piszę
4 kwi 15:52
Paula:

P = 54
a=h
b=12
P=
a+b2 x h
skoro a sie rowna h to za a do wzoru mozemy podstawic h lub odwrotnie , za h mozna podstawic a
z tego wyhodzi
54=
a*a +b2
108=a
2 +12
96=a
2
a=
√96 ?
4 kwi 15:56
Paula: czyli h i krotsza podstawa rownają sie √96, tak mi wyszlo
4 kwi 15:57
Licealista_Theosh: ok. oblicz c
4 kwi 15:59
Licealista_Theosh:
Źle zagapiłem się

Mnożysz (a+12)*a popraw.
4 kwi 16:00
Paula: c
2= (
√96)
2 + (12−
√96)
2 i jezeli wszystko do tej pory bylo dobrze xD to nie wiem czy w
tym dzialaniu nie powinnam zastosowac wzoru skroconego mnożenia do (12−
√96)
2, jezeli tak
to nie zastosowalam
4 kwi 16:01
Paula: ale we wzorze nie ma nawiasu
4 kwi 16:01
Paula: w tablicach

wiec tam to wstawilam
4 kwi 16:01
Paula: wyszlo mi,ze c=
√336 czyli 2
√84 , a obwod = 2
√96 + 12 + 2
√84 , czekam na wykryce
błędów
4 kwi 16:03
Licealista_Theosh:
No i co.
Licznik stanowi jedno. Nie możesz wymnożyć tylko tylko tego co Ci "wygodnie"
Zapis bez nawiasu wygląda tak.
4 kwi 16:04
krystek: mówiłam ,że nie odpisze Ale
na samym poczatku masz źle wzór na pole podstawienia. Popatrz na mój wpis.
4 kwi 16:04
Licealista_Theosh: Wykryłem Ci błąd. Wstawienie 10 minek nic Ci nie pomoże.
4 kwi 16:05
4 kwi 16:05
Licealista_Theosh: Dzięki @ krystek. Zapomniałem nawiasów
4 kwi 16:07
Paula: nadal nie wiem skad sie bierze ta 6,
4 kwi 16:07
krystek:
4 kwi 16:08
Licealista_Theosh: | | 12 | |
a wiesz ile to jest |
| ? |
| | 2 | |
4 kwi 16:08
Paula: podczas dodawania dzielisz przez 2?
4 kwi 16:10
Licealista_Theosh: @ Krystek 4 kwi 2013 16:05 poprawiam
4 kwi 16:10
Paula: dobra,a skad te ostatnie +a?
4 kwi 16:11
Licealista_Theosh: Boże!
| a+b | | 1 | | 1 | |
| *a= |
| (a+b)*a = |
| a2+ba.
|
| 2 | | 2 | | 2 | |
4 kwi 16:12
Licealista_Theosh: Powinno być *a. Skup się na zadaniu a nie na moich błędach. Wiesz skąd to wyżej?
4 kwi 16:12
Paula: tak,ale nie wiem dlaczego *a nie mozna wrzucic do licznika, tym bardziej,ze we wzorze a+b nie
jest w nawiasie i normalnie mozna (moim zdaniem xD ) pomnozyc a*a to da a2 +b i oczywisie
podzielic na 2
4 kwi 16:14
Paula: razy h poza ulamkniem moim zdaniem jest po to,zeby bylo bardziej czytelnie przez co mozna by
bylo latwiej podzielic h przez 2 lub pomnozyc h przez pole
4 kwi 16:16
Licealista_Theosh: ....
Dobra. Oczywiście wiesz lepiej. Szkoda czasu.
4 kwi 16:16
krystek:
4 kwi 16:17
Paula: tylko pytam,chcialam znac poprawne rozwiazanie zadania, nie rozumiem czemu h nie moze byc
wrzucone do licznika, zawsze kiedy rozwiazywalam zadanie tego typu wrzucalam to h do
licznika..
4 kwi 16:18
Paula: poza tym z twojego wzoru wynika ,ze 108= a2 +12b ... i nie wiem co z tym mozna byloby
zrobic...
4 kwi 16:21
Licealista_Theosh:
wzór nie jest mój a to jest równanie kwadratowe.
4 kwi 16:22
Paula: no tak, wiem z czego nic nie wychodzi, kiedy daje = 108.. a bez tego wychodzi dela =0
4 kwi 16:25
Paula: a x1= 12
4 kwi 16:26