OBLICZ WSPÓŁCZYNNIK A
SYLWIA: JEDNYM Z MIEJSC ZEROWYCH FUNKCJI F(X)=AX2+BX+C JEST X=−1 A OSIĄ SYMETRII PARABOLI BEDĄCEJ
WYKRESEM TEJ FUNKCJI JEST PROSTA X=2. PARABOLA PRZECINA OS OY W PUNKCIE (0,2). OBLICZ
WSPÓŁCZYNNIK A.
4 kwi 11:03
aniabb:

c=2
z miejsc zerowych a(x+1)(x−5)
więc
a(0+1)(0−5)=2
stąd a = −2/5
4 kwi 11:09
wojtek: A nie prosta Y= 2 ?
4 kwi 11:09
aniabb: nie ..na pewno x= p
4 kwi 11:11
SYLWIA: ANIU A MOGŁABYŚ JAKOŚ TO MI WYTŁUMACZYĆ>
4 kwi 11:12
Artur_z_miasta_Neptuna:
Sylwio
1) miejsce zerowe w x=−1
2) oś symetrii to x=2
wniosek z (1) i (2) ... drugie miejsce zerowe jest 'na prawo' od osi symetrii oddalone o tyle
samo co pierwsze miejsce zerowe ... czyli drugie miejsce zerowe jest w x=2+3 =5
wniosek z (2) ... xwierzchołka = 2
3) parabola przecina oś OY w punkcie (0,2)
wniosek z (1), (2) i (3) ... parabola ma ramiona skierowane do dołu
z tych informacji możesz juz napisac wzór tejże funkcji
4 kwi 11:16
aniabb: drugie miejsce zerowe symetrycznie do pierwszego więc x=5
jak masz miejsca zerowe to
https://matematykaszkolna.pl/strona/69.html postać iloczynowa 3 wzór od dołu
i wstawiasz w to punkt (0,2) więc za x =0 za y = 2
4 kwi 11:17
SYLWIA: DZIEKUJE ŚLICZNIE
4 kwi 11:44