Oblicz pole i obwód kwadratu:
ALEX: Oblicz pole i obwód kwadratu:
Mamy podane przekątne:
w przypadku a) 8√6 cm b)130 mm wszystkie wyniki muszą być w cm lub cm2
I teraz tak w b) obliczyłem a (bok a) ze wzoru na przekątną kwadratu i wyszło mi 16 cm.
I Pole a2 czyli 162 i wychodzi Pole 256 cm2 ale chyba coś poknociłem z dzieleniem
pierwiastków jak obliczałem bok a , bo powinno wyjść 192 cm2 Pomóżcie z tym i z b)
4 kwi 15:10
ALEX: mała poprawka w zdaniu: I teraz tak w b) obliczyłem a (bok a) ze wzoru na przekątną kwadratu
i wyszło mi 16 cm.
powinno być poprawnie:
I teraz tak w a) obliczyłem a (bok a) ze wzoru na przekątną kwadratu i wyszło mi 16 cm.
4 kwi 15:12
paulaf: a=8pierw z 3
4 kwi 15:16
paulaf: W przykładzie,a a pole to podnies to do dtugiej,obwod daj razy 4
4 kwi 15:17
ALEX: można łopatologicznie , bo nie wiem gdzie się wyłożyłem , czyli 8√6 = a√2 i obie
strony dzielimy przez √2 i jak to dokładnie dzielimy ?
4 kwi 15:18
paulaf: Chwilka xD
4 kwi 15:19
ALEX: chodzi mi tylko o to podzielenie 8√6 przez √2 jak to dokładnie dzielić.
4 kwi 15:20
ALEX: po prostu normalnie √6 na √2 i wyjdzie?
4 kwi 15:21
paulaf: Jestem na fonie,dzielisz to osiem pierw z 6 przez pierw z 2 = a , usuwasz niewymiernisc czyli
8pierw6 przez pierw 2 dajesx razy pierw z 2 przez pierw z 2
4 kwi 15:22
paulaf: Rowna sie 8pierw 12 przez 2
4 kwi 15:23
paulaf: Rowna sie 4 pierw 12,a pierw z 12 to pod pierwiastkiem 4x3 ,z 4 wychodzi 2 ktore możnysz przez
4 przed pieteiastkiem,a pod pierw zostaje 3
4 kwi 15:25
paulaf: Najlepiej to rozpisać xDDD
4 kwi 15:26
krystek: | | 8√12 | |
piszcie poprawnie a√2 |
| itd |
| | 2 | |
4 kwi 15:27
paulaf: Na fonie mi.nie wyszło x( xD
4 kwi 15:29
paulaf: W kazdym badz razie przyklad a =8pierw z 3 xD
4 kwi 15:30
Licealista_Theosh:
Jeżeli d=a
√2
8
√6 =a
√2 / :
√2
8
√3=
√192 ≈13,85 to jak wyszło ci 16?
4 kwi 15:32
Licealista_Theosh: | | 8√6 | |
Źle zapisałem w drugiej linijce powinno być |
| |
| | √2 | |
4 kwi 15:32
paulaf: A drugie rowna się 13 √2 przez 2
4 kwi 15:49