ciągi
agaaaa: jak zrobić zadania z ciągów tego typu:
3 kwi 23:02
Ajtek:
Jaki to ciąg
3 kwi 23:04
agaaaa: geometryczny
3 kwi 23:04
Ajtek:
No to:
a
6=a
1*q
5
a
10=a
1*q
9
a
1*q
5=−4
Z górnego wyznacz a
1. A co masz policzyć
3 kwi 23:06
agaaaa: mam wyznaczyć wzór monotonicznego ciągu geometrycznego, mogłam od razu napisać, nie myślę dziś
już ;c
3 kwi 23:08
Ajtek:
To musisz znaleźć a1 i q.
3 kwi 23:11
agaaaa: mała pomoc?
3 kwi 23:13
Ajtek:
Z górnego:
Podstaw do dolnego, wyliczysz q. Później powrót do (*) i liczysz a
1 
.
3 kwi 23:15
agaaaa: dziękuję bardzo
3 kwi 23:16
Ajtek:
Powodzenia

.
3 kwi 23:17