Funkcja homograficzna - z ogólnej do kanonicznej
qwerty: Witam, mam do przekształcenia wzór f(x) = 2x+2x−3 do postaci kanonicznej, pomoże ktoś?
4 kwi 10:45
Kaja: | | 2(x+1) | | 2(x−3)+8 | | 2(x−3) | | 8 | | 8 | |
f(x)= |
| = |
| = |
| + |
| =2+ |
| |
| | x−3 | | x−3 | | x−3 | | x−3 | | x−3 | |
| | 8 | |
postać kanoniczna f(x)= |
| +2 |
| | x−3 | |
4 kwi 10:50
qwerty: dziękuję
4 kwi 10:53
kula: Skąd ta 8?
4 kwi 12:37
aniabb: bo 2*(−3)+8 = 2 które było na początku
4 kwi 12:38
Eta:
2 sposób
Wykonaj dzielenie (2x+2) : (x−3) = 2
−2x+6
−−−−−−
= 8 −− reszta
4 kwi 12:42