W równoległobok o przekątnych a i b, a ≠b, wpisano romb tak, że jego boki są rów
chochla: W równoległobok o przekątnych a i b, a ≠b, wpisano romb tak, że jego boki są równoległe do
przekątnych równoległoboku. Wykaż, że długość boku rombu jest równa a*ba+b.
3 kwi 23:06
chochla: czemu mnie zawsze wszyscy olewają?
3 kwi 23:23
Mila: Jutro Ci napiszę.

Późno to wpisałeś.
4 kwi 00:06
Mila: Trochę późno to wpisałeś, cierpliwości jutro napiszę. Dobranoc.

To jest ładne zadanko. I połowa średniej harmonicznej.
4 kwi 00:15
Mila:

AC=a i BD=b
NM||AC, KL||AC, ML||DB, NK||DB
KLMN − romb
NM=x
ΔNPD∼ΔASD ⇒
xb=a(b−x)
xb=ab−ax
ax+xb=ab
x(a+b)=ab
cnw
4 kwi 17:12
patrysiek: skad sie wzielo ze |PS|=1/2x ?
17 paź 17:48
Kasia: |PS| = |PN|
10 maj 15:43
Uwsgjwdiyw: Skad wiemy że ΔNDP~ΔASD ?
17 mar 12:34
iteRacj@:
z warunków zadania NP||AS
teraz np.stosujemy tw.Talesa: ramiona kąta <ADS przecięto prostymi równoległymi
i na postawie cechy kkk mamy podobieństwo ΔNPD i ΔASD
17 mar 12:56
Moder: A skąd wiadomo, że |PN| = 1/2x ?
18 maj 13:03
annabb: bo przekątne w równoległoboku przecinają się w połowie
18 maj 13:33