optymalizacja drugie podejście
guest: Mamy 360m siatki ogrodzeniowej. Chcemy ogrodzić dwa jednakowe prostokątne obszary o wspólnym
boku. Jak dobrać wymiary tych obszarów, aby ich pola były największe?
po porachowaniu
P = a*b
Ob = 2a+2b = 360 → a = 180−b
i wstawieniu do wzoru na x wierzchołka wyjdzie x=90
a=180−b, a=90
czyli wyszłoby ze najwieksze mozliwe pole duzej działki to kwadrat o boku 90. Ale co z tym
jednym bokiem, którym te dwie równe działki są złączone? Jak to uwzględnić w tym zadaniu? Czy
wynik 90x90 jest osatecznym czy trzeba coś tu jeszcze zmienić? Dziękuję za pomoc dobrej
duszy, jeśli się taka znajdzie