Optymalizacja: Mamy 360m siatki ogrodzeniowej
guest: Mamy 360m siatki ogrodzeniowej. Chcemy ogrodzić dwa jednakowe prostokątne obszary o wspólnym
boku. Jak dobrać wymiary tych obszarów, aby ich pola były największe?
Pomoże ktoś rozwiązać takie zadanie? Jest jakiś schemat jak postępować w tego typu zadaniach
optymalizacyjnych, żeby w miarę prosto dało się je liczyć? Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
3 kwi 15:14
Artur_z_miasta_Neptuna:
są to dwie działki połączone bokiem ... działki są jednakowych wymiarów ... więc możesz to
zadanie ropatrywać jako 'oplecenie' ogrodzeniem jednej (dużej) dzialki
P = a*b
Ob = 2a+2b = 360 → a = 180−b
P = a*b = (180−b)*b = ... <−−− szukasz wierzchołka tejże paraboli
3 kwi 15:17
guest: dzięki
3 kwi 15:21
guest: a jednak nie dzięki:(
ktoś pomoże to rozwiązać? czy tu chodzi ze wzorów na p i q wyliczyć współrzędne wierzchołka?
p=−b/2a = 90
q=8100 i to raczej nie jest to

anybody help?
3 kwi 22:39
guest: serio nikt?
3 kwi 23:47
guest: po wyznaczeniu xw=90 i wstawieniu tego do równania a=180−b a=90
czyli wyszłoby ze najwieksze mozliwe pole duzej działki to kwadrat o boku 90. Ale co z tym
jednym bokiem, którym te dwie równe działki są złączone?
4 kwi 00:33
aniabb:

podejrzewam że ten bok też ma być ogrodzony, ale wystarczy jedna siatka zatem
3a+4b=360 ⇒ b=90−0,75a
Pole=ab − max
Pole = a(90−0,75a) = −0,75a
2 + 90a
parabola smutna max w wierzchołku
b= 90−0,75*60= 45
4 kwi 07:33
guest: bardzo dziękuję
4 kwi 08:30