Zbiory, dzialania na zbiorach, wyznaczanie odleglosci od punktu
0523: Zaznacz na plaszczyznie zbiory:
A={(x;y); y>√x2−4x+4+3}, B={(x;y): x2+y2−4x−6y+8<0}.
Oblicz pole obszaru A (iloczyn) B i odleglosc punktu P=(6,0) od zbioru B
4 kwi 10:47
aniabb:

część wspólna to to zielono−niebieskie
Jest to ćwiartka koła o promieniu
√5 więc Pole = 5π/4
odległość d= PS−r = 5−
√3
4 kwi 11:02
0523: Ok dzieki wielkie widze rysunek, ale jak mam go narysowac prawidłowo ? Jak mam zacząc ?
4 kwi 15:15
0523: Rysunek już mi się udało narysować, tylko mam pytanie zasadnicze, skąd wiadomo że pole obszaru
to cwiartka kola ?
5 kwi 12:58