Ciągi geometryczne!
Be_leggy: Wyznacz wyraz pierwszy i iloraz ciągu geometrycznego (a
n) jeśli: a
1+a
3=39 i a
2+a
4=24
Proszę o pomoc bo cały czas mi źle wychodzi
4 kwi 11:16
Artur_z_miasta_Neptuna:
to napisz swoje obliczenia ... sprawdzimy
4 kwi 11:20
Be_leggy: ArturzmiastaNeptuna cały czas plączę się w momencie gdy mam postać:
a1+a1*q2= 39
a1*q+a1*q3=26
4 kwi 11:22
aniabb: z drugiego q przed nawias i masz w nawiasie pierwsze
q*39=26
4 kwi 11:23
Artur_z_miasta_Neptuna:
a
1+a
3 = a
1(1+q
2)
a
2+a
4 = q*a
1(1+q
2) = q*(a
1+a
3)
czyli:
| | 1521+576 | | 59319 | | 6591 | |
a1(1+q2) = 39 → a1*( |
| )=39 → a1 = |
| = |
| |
| | 1521 | | 2097 | | 233 | |
4 kwi 11:24
Kaja: | ⎧ | a1+a1*q2=39 | |
| ⎩ | a1*q+a1*q3=24 |
|
| ⎧ | a1*(1+q2)=39 | |
| ⎩ | a1*q*(1+q2)=24 |
|
4 kwi 11:24
Be_leggy: Aniabb, jak? Nie łapię..
4 kwi 11:24
aniabb: a w ogóle to q*39=24
4 kwi 11:25
Be_leggy: dzękuję!
4 kwi 11:25