mata
Natka21: lorozwiąż równania log3 (5x+1)−log3(x−1)=2
4 kwi 14:23
4 kwi 14:25
Dominik: aniu, a dziedzina?

pomijajac juz to, ze to jest zle rozwiazane.
4 kwi 14:27
Natka21: dobry ten wynik koncowy wyszedł
4 kwi 14:29
Dominik: nie.
4 kwi 14:29
Natka21: czyli jak to mam rozwiązać?
4 kwi 14:30
aniabb: zawsze zapominam o dziedzinie

chciałam napisać tylko pierwsze ..ale się ulitowałam ;>
4 kwi 14:30
Dominik: 1) ustal dziedzine
2) dokonaj przeksztalcen takich jak aniabb
3) nie popelnij bledu rachunkowego jak aniabb
4 kwi 14:31
aniabb: D: x>1
5/7 < 1
brak rozwiązań
4 kwi 14:31
Dominik: jest rozwiazanie.
4 kwi 14:32
aniabb:
4x=10
x=2,5
a napisałam za pierwszym razem 2.5 i potem za drugim spojrzeniem się poprawiłam

idę sobie
4 kwi 14:32
Dominik:
4 kwi 14:33
Dominik: nawet najlepszym sie zdarza
4 kwi 14:33
Dominik: wydaje mi sie, ze natce wszystko juz sie poplatalo.
log
3(5x − 1) − log
3(x − 1) = 2
najpierw ustalam dziedzine, czyli
x − 1 > 0 ⇒ x > 1
ostatecznie D
f = (1,
∞)
| | b | |
nastepnie ze wzoru logab − logac = loga( |
| ) otrzymuje |
| | c | |
i z definicji logarytmu log
ab = c ⇔ b = a
c
dalej rachunki dasz rade sama doprowadzic do konca.
4 kwi 14:43
Natka21: dzieki dam
4 kwi 14:45