C.G.
agaaa: Witam! Mam problem z zadaniem z ciągów geometrycznych. Treść: wyznacz wyraz pierwszy i iloraz
ciągu jeśli:
a
5−a
1=80
a
4−a
2=24
Pomóżcie mi bo jestem zielona z ciągów
4 kwi 11:40
agaaa: proszę o pomoc

!
4 kwi 11:45
4 kwi 11:48
agaaa: tylko zmienić + na −?
4 kwi 11:50
aniabb: tak i zastosować wzór skróconego mnożenia
(q4−1)= (q2−1)(q2+1)
4 kwi 11:58
agaaa: a skąd tam się wzięło nagle q*39=24
4 kwi 12:07
agaaa: halo?
4 kwi 13:19
Artur_z_miasta_Neptuna:
wszystko ładnie napisałem o 11:24
4 kwi 13:21
agaaa: Doszłam do momentu:
a1*(q4−1)=80
a1*q(q2−1)=24
co dalej?
4 kwi 13:54
Artur_z_miasta_Neptuna:
q4 − 1 = (q2−1)(q2+1) <−−− wzory skróconego mnożenia się kłaniają
4 kwi 13:56
aniabb: co napisałam już o 11:58
4 kwi 13:58
agaaa: to wiem.. ale co z nimi dalej?
4 kwi 14:00
4 kwi 14:02
agaaa: może jestem głupia ale naprawdę nie wiem co z tym dalej..
4 kwi 14:08
aniabb: a1*(q2−1)(q2+1)=80
a1*q(q2−1)=24 dzielisz przez q
a1*(q2−1)=24/q wstawiasz do pierwszego
a1*(q2−1)(q2+1)=80
24/q * (q2+1)=80 mnożysz przez q delta itd
4 kwi 14:12
agaaa: ale jak wymnożę przez q
to otrzymam:
24*q(q2−1)= 80q
zgadza się?
4 kwi 14:16
aniabb: nie .. otrzymasz 24(q2−1)= 80q
4 kwi 14:19
agaaa: Dziękuję pani bardzo za cierpliwość
4 kwi 14:20