matematykaszkolna.pl
Granica danoel: Ile wynosi ta granica? x→−∞ lim x3/x−4 = lim x2/(1−4/x) czyli pod pierwiastkiem wychodzi nieskończoność i teraz mam pytanie czy ta granica ma być ∞ czy plus minus ∞( bo jest pierwiastek kwadratowy)
4 kwi 11:04
Artur_z_miasta_Neptuna: a od kiedy z liczby dodatniej <0 więc czemu niby mogła by wyjść −
4 kwi 11:12
danoel: eeee racja wszystko się miesza, chyba zbyt wczesna pora na naukę dzięki za pomoc.
4 kwi 11:18
Artur_z_miasta_Neptuna: nie ma sprawy ... spokojnie ... do sesji jeszcze daleko emotka
4 kwi 11:19
danoel: Mam jeszcze 1 pytanko co jeśli mam taką granice x→−∞ lim x lub lim 1/x często pojawia mi się coś takiego w zadaniach np x→−∞ lim x−x+1
4 kwi 12:05
danoel: poprawka zamiast x→−∞ lim x−x+1 ma być
 x−x+1 
x→−∞ lim

x 
4 kwi 12:08
danoel: ?
4 kwi 16:20
Artur_z_miasta_Neptuna: co do 12:05 a) nie masz podanej takiej granicy ... bo funkcja 'tam' nie istnieje b) taka granica i owszem ale dla + tylko i wyłącznie wartość pod pierwiastkiem ≥0 ... więc x≥0 ... i koniec ... nie ma granicy w −
4 kwi 16:23
Artur_z_miasta_Neptuna: funkcja w ogóle tam nie istnieje (w zbiorze liczb rzeczywistych)
4 kwi 16:23
danoel: no tak bo dziedziną tej funkcji są liczby rzeczywiste dodatnie dzięki za pomoc
4 kwi 16:31