prawdopodobieństwo
Dorota:
Mam probl:em
Student umie odpowiedzieć na 30 pytań sposród 45 zamieszczonych w zestawie egzaminacyjnym.
Losuje cztery pytania. Jeśli odpowie na 4 pytania , otrzyma ocene ,, bardzo dobra" jesli na 3
pytania − ,, dobry " , na 2 pytania − ,, dostateczny ". Oblicz prawodopodobieństwo
otrzymania przez studenta:
a) oceny ,,dobry"
b) oceny co najwyżej ,,dobry"
c) oceny ,,dostateczny" lub ,, bardzo dobry"
4 kwi 14:42
Artur_z_miasta_Neptuna:
a) czyli odpowie dokładnie na 3 pytania
b) czyli odpowie na co najwyżej 3 pytania (z przeciwnego najlepiej)
c) czyli odpowie na dokładnie 2 pytania lub na dokładnie 4 pytania
do dzieła
4 kwi 14:51
4 kwi 14:51
Dorota: P(B)=1−P(B')
dobrze?
4 kwi 15:08
4 kwi 15:13
marecki: Wydaje mi się Dorota że źle masz podpunkt B . Chciałaś wyliczyć B' czyli to że dostanie piątke
a więc odpowie na wszystkie pytania.
4 kwi 15:29
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | | |
Dorotko ... ile to jest |  bo jak dla mnie to się pomyliłaś tutaj |
| | |
a tak to dobrze
4 kwi 15:30
Artur_z_miasta_Neptuna:
oczywiście marecki ma rację −−− w (B) policzylas B' = dostanie '4'
4 kwi 15:31
marecki: P(B) = 0,816 . Tak mi wyszło ; ) czyli około 82 %.
4 kwi 15:46
Dorota: | | | |
wiem wiem pomylilam powinno byc | |
| | |
ale nie wiem jak to B powinno byc wkoncu
prosze o pomoc bo mi sie wydaje ze dobrze
4 kwi 15:46
marecki: Wzór na P(B) = 1− P(B') jest oczywiście słuszny.
4 kwi 15:48
Artur_z_miasta_Neptuna:
Dorotko −−− co najwyżej '4' ... przeciwne −−− dostanie '5' (czyli odpowie na wszystkie 4
pytania

)
4 kwi 15:48
marecki: P(B) − dostanie ocene 2,3, albo max 4
P(B') − dostanie 5 . czyli stosujesz wzór jak w podpunkcie a ale zamiast oceny 4 jest ocena 5.
Tak mi się wydaje
4 kwi 15:49
Dorota: czyli z tego co zrozumiałam będzie P(B)=1−P(A) tak ?
4 kwi 16:03
4 kwi 17:19