PROSZĘ O ROZWIĄZANIE
malenka226: W graniastosłupie prawidłowym sześciokątnym krawędź podstawy ma 5 cm , a dłuższa przekątna 12
cm. Oblicz wysokość i długość krótszej przekątnej.
3 kwi 19:57
malenka226: W graniastosłupie prawidłowym sześciokątnym krawędź podstawy ma 5 cm , a dłuższa przekątna 12
cm. Oblicz wysokość i długość krótszej przekątnej.
4 kwi 10:37
irena_1:
a=5cm
p=2a=10cm − dłuższa przekątna podstawy
d=12cm
H2+102=122
H2=144−100=44
H=2√11cm
s=a√3=5√3 − krótsza przekątna podstawy
k2=H2+s2=44+25*3=44+75=119
k=√119cm
4 kwi 12:02