funkcje
karolina: Wykres funkcji przechodzi przez punkt (−2,4). Funkcja przyjmuje ujemne wartości wyłącznie dla
argumentów większych od 2. Podaj wzór tej funkcji
4 kwi 15:00
Artur_z_miasta_Neptuna:
zapomnialaś napisać jaki jest 'typ' tej funkcji ... jest to funkcja liniowa czy jaka
4 kwi 15:02
karolina: liniowa
4 kwi 15:07
wojtek: skoro dla większych od 2 przyjmuje ujemne, to dwójka musi być miejscem zerowym.
f(2)=2a+b=0
f(−2)=−2a+b=4
b=−2a
b+b=4
b=2
a=−1
f(x)=−x+2
niech ktoś sprawdzi, czy dobrze rozkminiłem.
4 kwi 15:13