zadania
zadanie: Ze zbioru liczb {0,1,−1,3,−3,5,−5,...2n+1,−2n−1}, gdzie n jest ustaloną liczbą
naturalną,większą od 4, losujemy jednocześie 3 liczby. Niech A oznacza zdarzenie: suma
wylosowanych liczb nie ulegnie zmianie, jeśli w wylosowanych liczbach zmienimy znaki na
przeciwne.Wiedząc że P(A)=1/133 , oblicz n. jak wyznaczyc omege? w zdarzeniu A zawsze jest
zero a co dalej?
4 kwi 14:05
zadanie: ?
4 kwi 14:32
Artur_z_miasta_Neptuna:
to zaanie było kiedyś tutaj ... kojarzę je
4 kwi 14:36
4 kwi 14:37
zadanie: a jak chcialbym zrobic tak:
liczby 1, 3, 5, ... okresla ciag 2n−1
liczby −1, −3, .... −2n+1 i
liczba 0
i jak okreslic ile jest wszystkich tych liczb?
4 kwi 15:58
Mila: liczby: 1, 3, 5, ... 2n+1
liczby −1, −3, .... −2n−1
liczba 0
Trzeba losować trójki:
(1,−1,0),...
1) a1=1
ak=2n+1, liczby tworzą c. a. o różnicy r=2
ak=a1+(k−1)*r
2n+1=1+(k−1)*2
2n+1=1+2k−2
2n=2k−2
2n+2=2k
k=n+1
Masz n+1 liczb w jednym ciągu
n+1 liczb w drugim ciągu i liczbę 0.
n+1+n+1 +1=2n+3− ilość wszystkich liczb
Trójek masz (n+1)
4 kwi 17:37
zadanie: dziekuje
5 kwi 13:38
Mila: n=9
5 kwi 14:30