Oblicz n
;): Ze zbioru liczb {0, 1, −1, 3, −3, 5, −5, ..., 2n+1, −2n−1}, gdzie n jest ustalona liczba
naturalna, wieksza od 4, losujemy jednoczesnie trzy liczby. Niech A oznacza zdarzenie: suma
wylosowanych liczb nie ulegnie zmianie, jesli w wylosowanych liczbach zmienimy znaki na
przeciwne. Wiedzac, ze P(A)=1/133, oblicz n.
6 mar 11:08
Artur_z_miasta_Neptuna:
z treści zadania wniosek prosty ... suma musi wynosi 0 aby zachodziło: a+b+c = −(a+b+c)
czyli musi skoro suma musi wynosić 0 to (mamy w zestawie tylko liczby nieparzyste + 0) oznacza,
że wylosować musisz a, −a, 0 <−−− taki zestaw liczb (dla każdego innego suma będzie ≠0, więc
po odwróceniu znaków nie wyjdzie taka sama suma)
| | n−1 | |
798*[ |
| ] = n*(n−1)*(n−2) |
| | 2 | |
1) niech n = 2k+1 <−−− czyli nieparzysta
wtedy
podstawiasz ... wyliczasz 'n' ... sprawdzasz czy wyjdzie jakieś n∊N
+
2) niech n=2k <−−− czyli parzysta
wtedy
i analogicznie
6 mar 11:20
PW: A może − skoro mamy odpowiedź − przyjąć koncepcję "od tyłu".
Wszystkich liczb w podanym zbiorze jest 2(2n+1)+1 = 4n+3, tak więc wszystkich zdarzeń
elementarnych w Ω jest
Nie wnikając w naturę zbioru A oznaczmy jego liczność jako k, k∊N.
Wiemy, że
6 mar 11:54
;): dziekuje!
6 mar 11:58
PW: Za wcześnie kliknąłem − cd.
Wobec tego
(4n+3)(4n+2)(4n+1)=6•k•133
(4n+3)(2n+1)(4n+1)=3•k•133
i teraz kombinować − liczba 133 jest pierwsza, czyli któryś z czynników po lewej stronie musi
być równy 133 (lub być wielokrotnością 133).
6 mar 11:59
;): a mam pytanie, jak oblicze sume tego zbioru i przeciez losuje 3 liczby zatem musze wylososwac
a, −a i 0?
6 mar 12:14
;): powrot: jak oblicze sume tego zbioru?
6 mar 12:16
PW: Ja nie neguję tego co napisał Artur, tylko proponuję ograniczyć poszukiwania n − spróbuj
wycisnąć maksimum informacji o n z faktu, że (4n+3)(2n+1)(4n+1)=3•k•133
6 mar 12:19
;): PW Jak to zauwazyc? : "Wszystkich liczb w podanym zbiorze jest 2(2n+1)+1 = 4n+3"
6 mar 12:21
;): ok juz wiem!
6 mar 12:23
PW: 2n+1 dodatnich (od 1 do 2n+1), tyle samo ujemnych plus jedno zero
6 mar 12:23