rozwiaz rownanie
noddy: log4log2log3(4x+1)=1/2
4 kwi 13:12
aniabb:
log4log2log3(4x+1)=1/2
log2log3(4x+1)=41/2 = 2
log3(4x+1)=22 = 4
4x+1 = 34 = 81
4x=80
x=20
4 kwi 13:15
Artur_z_miasta_Neptuna:
zapisz to przynajmniej poprawnie:
log
4(log
2(log
3(4x+1))) = 0,5
i zaczynasz od najbardziej zewnętrznej:
| | 1 | |
log4(coś) = |
| ⇔ 41/2 = (coś) ⇔ √4 = (coś) ⇔ 2 = (coś) |
| | 2 | |
więc:
log
2(coś) = 2 ⇔ 2
2 = (coś) ⇔ 4 = (coś)
więc:
log
3(4x+1) = 4 ⇔ 3
4 = 4x+1 ⇔ 81 = 4x+1 ⇔ 4x = 80 ⇔ x = 20
4 kwi 13:15