.
Karolina: | a+b | |
| ≥√ab udowodnij, czy ktoś mógł by mi napisać tylko wynik gdyż nie chce mi sie |
| 2 | |
ponownie wykonywac obliczeń i ich tu przepisywać, a miałam to dzisiaj na teście i jestem
ciekawa czy dobrze rozwiązałam
4 kwi 17:07
Karolina: podnioslam to do kwadratu oczywiscie
4 kwi 17:08
Karolina: a
2+b
2≥2ab co jest Prawdą (tak myślę)

jest to poprawne? xd
4 kwi 17:12
zombi: no to przedstaw swoje rozwiązanie
4 kwi 17:12
Karolina: co wyszlo mi oczywiscie po podstawieniu do wzoru skroconego mnozeia, przeniesieniu na strony
itp
4 kwi 17:13
Tomek: jeżeli masz polecenie udowodnij... lub wykaż, że... to niec nie musisz liczyć tylko masz to
wykazac czyli doprowadzić do takiej postaci żeby była to pewność np:
(a−b)≥0− kazda liczba poniesiona do kwadratu jest wieksza lub równa 0
rozumiesz
4 kwi 17:13
Karolina: no tez to napisalam
4 kwi 17:13
Tomek: zapomniałem o kwadracie:
(a−b)2≥0
4 kwi 17:13
Karolina: czyli jest to dobrze czy niet? xD
4 kwi 17:14
Karolina: albo czy dostane jakies pkty
4 kwi 17:14
Tomek: jeżeli napisałaś to co ja (a−b)
2≥0
to tak ale jezeli zostawiłaś tak a
2+b
2≥2ab
to nie jest to do końca udowodnione....
jakies punkty będą
4 kwi 17:15
Karolina: aa na koncu napisalam,ze (a+b)2≥2ab
4 kwi 17:16
Tomek: to co napisałaś nie jest prawdą...
4 kwi 17:16
Karolina: napisalam nizej tylko,ze a>0 b>0 i 2ab>0
4 kwi 17:17
Tomek: według cb:
a2+b2=(a+b)2 a tak nie jest
bo (a+b)2= a2+b2+2ab
4 kwi 17:17
Tomek: wystaczyło zebys to co otrzymałaś a2+b2≥2ab przekształcić dalej
a2+b2−2ab≥0
a to jest to samo co:
(a−b)2≥0
i tyle.... udowodniłaś
4 kwi 17:19
Karolina: to nie potrzebnie to dopisalam

jednak na punkta liczę <3 wiedzialam,ze czegos mi brakuje (
tego co wyzej napisales) ale mialam to jakby na koncu jezyka hahah

szkoda

dzięki
4 kwi 17:19
Tomek: punkty jakieś będą...

pamiętaj ze takie zadania prawie zawsze prowadzą do wzorów skróconego mnożenia
4 kwi 17:21
Karolina: to juz pamiętam

uczymy się na błędach,a do matury w maju napewno mi sie to wszystko przyda
4 kwi 17:23
Tomek: czasu coraz mniej

ale kto da rade jak nie my
4 kwi 17:25
Karolina: yeah 8) zdać latwo,ale np na 75%

trzeba być zrelaksowanym

a nie tak jak ja dzisiaj z
| | √3−2 | | −7 | |
pośpiechu napisalam,ze sin30*cos60−2tg45 = |
|  zamiast |
| .......... |
| | 4 | | 4 | |
4 kwi 17:28