Ciągi
Be_leggy: Między liczby 5 i 20 wstaw takie a,b,c aby liczby 5,a,b,c,20 stanowiły kolejne wyrazy ciągu.
Czyli mam
a1=5
a5= 20
a5=a1*q4
20=5 * q4
4= q4
Co mam z tym dalej zrobić?
4 kwi 11:56
Artur_z_miasta_Neptuna:
ale jakiego ciagu
4 kwi 11:57
Kaja: spierwiastkuj pierwiastkiem czwartego stopnia
4 kwi 11:57
Artur_z_miasta_Neptuna:
q
4 = 4 ⇔ q =
4√4 = ... ile

ile to wynosi

(dwie możliwości są

)
4 kwi 11:58
Be_leggy: geometrycznego
4 kwi 11:58
Artur_z_miasta_Neptuna:
znaczy q
4 = 4 ⇔ q = +/−
4√4 <−−− tu są już te dwie możliwości oczywiście
4 kwi 11:58
Be_leggy: może jetem zbyt głupia żeby wiedzieć ile to wynosi..
4 kwi 11:59
Be_leggy: √2 i −√2
4 kwi 12:00
Be_leggy: ?
4 kwi 12:01
Be_leggy: ?
4 kwi 12:01
Artur_z_miasta_Neptuna:
dokładnie tyle
4 kwi 12:02
Kaja: q=√2 lub q=−√2
4 kwi 12:02
Be_leggy:
4 kwi 12:03