matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
rozłóż wielomiany na czynniki
angelika:
x
3
−4x+3=
4 kwi 00:29
aniabb:
https://matematykaszkolna.pl/strona/1401.html
widać od razu, że 1 pasuje
−1−
√
13
−1+
√
13
(x−1)(x
2
+x−3) = teraz delta = (x−1)(x−
)((x−
)
2
2
4 kwi 07:40
krystek:
x
3
−x−3x+3=x(x
2
−1)−3(x−1)=x(x+1)(x−1)−3(x−1)=(x−1)[x(x+1)−3]=(x−1)(x
2
+x−3)
4 kwi 09:06