ciag geometryczny
wojtek: proszę o pomoc
| | 1 | |
Dany jest ciąg geometryczny (an) określony wzorem an = 8*( |
| )n−1 . Oblicz dziesiąty |
| | 2 | |
wyraz ciągu (a
n) oraz sumę pięciu początkowych wyrazów tego ciągu .
| | 1 | | 1 | | 1 | | 8 | |
a10 = 8*( |
| )10−1 = 8*( |
| )9=8*( |
| )= |
| |
| | 2 | | 2 | | 512 | | 512 | |
a nie wiem jak mam obliczyć sumę pięciu początkowych wyrazów tego ciągu
4 kwi 09:33
krystek: 8=23 512 =2? ( Przepisałeś z wczorajszego postu i dobrze ,ale trochę własnej inwencji)
Znasz wzór Sn= przepisz i wstaw
4 kwi 09:37
wojtek: | | an | | 1 | | 1 | | 1 | |
q= |
| = U{8* |
| n−1}{8* |
| n(n−1)= |
| n |
| | an−1 | | 2 | | 2 | | 2 | |
4 kwi 10:14
Edyta: Wyznacz wyraz ogólny ciągu geometrycznego
18 lis 17:38