statystyka: Rozkład jest symetryczny ? a jeśli nie to zbadaj asymetrię rozkładu
As = 0,44
z czego wynika As > 0 asymetria dodatnia prawostronna
lecz gdy podstawiam liczby
D < Me < x
5,92 < 5,6 < 7,58
więc coś jest nie tak, nie zgadza sie i sprawdzalam wszystkie obliczenia i wszystkie są na 100%
wykonane, i nie wiem co dalej mam zrobic?
4 kwi 14:46
statystyka: X − to oczywiście średnia arytmetyczna
4 kwi 14:48
Artur_z_miasta_Neptuna:
a może jakieś dane ... skąd D skąd Me skąd x
4 kwi 14:48
statystyka: D − obliczona dominanta
M− obliczona mediana
x − obliczona średnia arytmetyczna
4 kwi 14:49
Artur_z_miasta_Neptuna:
ale w jaki sposób obliczona

gdzie są dane z których są zrobione te obliczenia
4 kwi 14:55
statystyka:
x i ni nsk
0−3 54 54
3−5 66 120
5−9 75 195
9−12 45 240
12−16 30 270
16−18 30 300
4 kwi 15:01
Artur_z_miasta_Neptuna:
to w jaki sposób wyznaczona została D = 5,92
4 kwi 15:04
statystyka:
| | nD − nD−1 | |
D = xD + |
| |
| | ( nD − nD−1 )+(nD − nD+1 ) | |
4 kwi 15:07
statystyka: i na końcu jeszcze
* iD
4 kwi 15:07
statystyka: pomoże mi ktoś?
4 kwi 15:16
Artur_z_miasta_Neptuna:
no i Me źle policzona zostala
4 kwi 15:20
statystyka: już sprawdzam jeszcze raz
4 kwi 15:21
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | 4 | | 61*4 | |
M = 5 + ( 150,5 − 120)* |
| = 5 + |
| = 6,62(6) |
| | 75 | | 2*75 | |
4 kwi 15:21
statystyka: 6,6

)
4 kwi 15:25
statystyka: dziekuje Ci ślicznie
4 kwi 15:26
Artur_z_miasta_Neptuna:
nie ma sprawy ... a ja przy okazji sobie przypomniałem statystykę
4 kwi 15:28
statystyka: a czy mógłbyś mi jeszcze pomóc jak obliczyć wariancje
mamy dane obserwacje 11, 12, 4, 8, 5 i jak z tego obliczyc wariancje? ma wyjść 10...
4 kwi 16:34
4 kwi 16:35