trójkąt równoramienny
karolina: Dany jest trójkąt równoramienny ABC. Podstawa AB=26cm, wysokość poprowadzona z punktu A wynosi
24cm. Oblicz obwód trójkata ABC, długości odcinków na jakie wysokość CD podzieliła wysokosć AE
oraz stosunek pola trójkąta ADS do pola trójkąta CSE, gdzie punkt S jest punktem przecięcia
się wysokości.
i w sumie to stanęłam na tym że obliczyłam odcinek BE i wyszło mi 10 z twierdzenia pitagorasa,
kompletnie nie mam pojęcia co dalej, wpisałam w ten trójkąt okrag ale nie umiem z tego
skorzystać
3 kwi 22:06
aniabb:

pitagoras ΔAEC
24
2+(b−10)
2 = b
2
576−20b+100=0
b= 33,8
Obwód ABC = 93,6
wysokość CD (Pitagoras) h
2+13
2=33,8
2 ⇒ h = 31,2
| | 31,2 | | 23,8 | |
ΔCES podobny do ΔCDB |
| = |
| x=119/12 |
| | 13 | | x | |
y=24 − x = 169/12
Pole ADS = 65/12*13 /2 = 845/24
Pole CSE = 23,8*119/12 /2 = 2832,2/24
stosunek pól 845/2832,2 = 4225/14161 = 0,29835
4 kwi 08:23
4 kwi 08:40