Trójkąty
Karola: Dany jeste trójkąt równoramienny ABC. Podstawa AB=26cm, wysokość poprowadzona z punktu A wynosi
24cm. Oblicz obwód trójkata ABC, długości odcinków na jakie wysokość CD podzieliła wysokosć AE
oraz stosunek pola trójkąta ADS do pola trójkąta CSE, gdzie punkt S jest punktem przecięcia
się wysokości.
3 kwi 21:22
Mila:

1) AB
2=EB
2+h
2
26
2=EB
2+24
2
EB
2=676−576
|EB|=10
2) W ΔAEC:
b
2=24
2+(b−10)
2 oblicz
3)
w ΔCDB:
W ΔCES:
dokończ obliczenia
| | AD | | 13 | |
ΔADS∼ΔCES (cecha kkk) w skali k= |
| = |
| |
| | CE | | 23,8 | |
spróbuj dalej sama.
3 kwi 23:51
4 kwi 08:41