ostrosłupy
wrapp: Ściana boczna ostrosłupa prawidlowego czworokątnego jest nachylona do płaszczyzny podstawy tego
prostopadłościany pod kątem α, takim że sinα= 2/3 . Krawędz podstawy ma długość 10.
Oblicz objętość i pole powierzchni bryły.
4 kwi 15:29
wrapp: Po własnych obliczeniach wyszlo mi że H= 2√5 a wysokość ścian bocznych 3√5 . Czekam na
wasze rozwiazania.
4 kwi 15:30
krystek:
4 kwi 15:34
krystek: | | 5 | |
cosx=U{√5{3} i wtedy |
| =cosx |
| | h | |
| 5 | | √5 | |
| = |
| i teraz już jesteś pewien? |
| h | | 3 | |
4 kwi 15:40