czy równanie zostało dobrze rozwiązane ?
pomocy: Witam. Mam prośbę czy równanie zostało dobrze rozwiązane ?
sin60 = a2√21
√32 = a2√21
i pytanie jak dalej ? w liczniku nad 2√21 jest literka a bo chyba nie dokładnie widać
czy:
2√21*√32=a
√63=a
a=3√7
w ten sposób ? bo nie jestem pewien,,,
4 kwi 16:55
krystek: Tak prawidłowo
4 kwi 17:00
pomocy: cos60=b2√21
12=b2√21
√21=b
b=√21
czy w tym przypadku też dobrze?
4 kwi 17:06
krystek: Tak
4 kwi 17:07
pomocy: To jak sprawdzić czy przeciwprostokątna jest równa faktycznie 2√21? równaniem pitagorasa
oczywiście. Ale czy będzie się zgadzało?
4 kwi 17:11