Oblicz wysokość ostrosłupa
Piotrek: w ostrosłupie prawidłowym czworokątnym krawędź podstawy ma długość √2cm, a krawędź boczna
√3cm. Oblicz wysokość tego ostrosłupa.
2 kwi 16:04
Dominik: tw pitagorasa.
2 kwi 16:06
Piotrek: a czy mógłbyś mi sprawdzić czy dobrze zrobiłem?
a więc:
przekątna = a*√2 = √2*√2=2,
i pitagoras :
√32=x2+22
x2=22−√32
x2=4−3
x2=1
x=1
czy dobrze? a jeśli nie to proszę o pomoc.
2 kwi 16:12
Piotrek: Bardzo prosiłbym o pomoc w tym zadaniu gdyż podejrzewam swój błąd tutaj.. a jeśli ktoś
wypatrzył jakiś błąd proszę o dokładne wytłumaczenie jak trzeba to zrobić..
2 kwi 16:46
Piotrek: czy naprawdę nikt nie umie tego zrobić, czy nie ma czasu?
bardzo proszę o pomoc w tym zadaniu
2 kwi 16:59
Piotrek: BARDZO PROSZĘ O przeanalizowanie tego zadania czy jest dobrze lub o ewentualne korekty, bardzo
proszę bo od wczoraj czekam na odpowiedź...
4 kwi 18:06