trojkat
paulaf: Jaki jest wzor na część przeciwprostokstnej?
3 kwi 23:15
Aga: a tak dokładniej, jaką "część"...
3 kwi 23:17
mala2:
Napisz pełną treść zadania.
co tę przeciwprostokatną podzieliło?
3 kwi 23:18
Ajtek:
Wyobraźnia autora zadania

.
3 kwi 23:18
paulaf: XD chodzi mi o to że znamy miarę tylko pewnej czesci przeciwprostokstnej, jedna to x druga to y
xD wiem ze jest na to jakis wzór xD
3 kwi 23:21
Aga: ale w jakim trójkącie, dowolnym
3 kwi 23:21
paulaf: Zadania nie ma, ale jutro mam mature i chce znać ten wzór xD
3 kwi 23:22
paulaf: Prostokatnym^^
3 kwi 23:22
Ajtek:
Napisz pełną treść zadania, również to napiszę

A w tej chwili kombinujesz nad czymś takim: czy istnieje liczba większa od liczby. Ale od
jakiej liczby
3 kwi 23:22
Aga: aha, spoko xD to jak Ci będzie potrzebny to znajdziesz w tablicach

Powodzenia!
3 kwi 23:22
Aga: aaa... to może chodzi ci o h
2 = xy
3 kwi 23:23
Aga: h − wysokość wychodząca z kąta prostego, dzieli przeciwprostokątną na x i y
3 kwi 23:24
paulaf:

Sory ale jestem na fonie xD
3 kwi 23:25
Ajtek:
A wynika to z podobieństwa Δ bodaj.
3 kwi 23:25
paulaf: Niczego nie kombinuje, Aga zrozumiała,dzięki
3 kwi 23:26
paulaf: Właśnie w tablicach go nie ma xD
3 kwi 23:27
Aga: nmzc
3 kwi 23:27
paulaf: I to ogolnie tylko 1 wzor? Gdybym znala np tą część przeciwprost i jedna przyprostokatna? XD
3 kwi 23:28
mala2:
Jeżeli w trójkąt wpiszesz okrąg, to punkt styczności podzieli przeciwporostokątną na odcinki x
i y i
P=x*y
3 kwi 23:29
Aga: a założymy się że jest?

Planimetria − związki miarowe w Δ prostokątnym − dokładnie jest tak
" h
c2 = |AD|*|DB| "
3 kwi 23:30
paulaf: Chodzi o to,że nic nie dzieli tej przeciwprostokstnej,wiemy,że po prostu jakas jej część ma
miare np 3 xD i trzeba obl miare calej przeciwp. XD
3 kwi 23:32
Aga: to wtedy z pitagorasa sobie obliczysz h wychodzące z kąta prostego i "drugą część
przeciwprostokątnej" też znajdziesz. Jak nie wiesz co zrobić i masz Δ prostokątny to Pitagoras
i gotowe

...ewentualnie podobieństwa trójkątów
3 kwi 23:33
Aga: nie ma takich zadań xD
3 kwi 23:33
Ajtek:
I dalej latasz wokół tego: czy istnieje liczba większa od liczby. Ale od jakiej liczby
3 kwi 23:33
paulaf: Ostatnio robiłam tutaj zadanie z arkusza z ksiazki xD mialam podane x i a i mialam obliczyc y
xD próbowałam code z wysokością,pitsgoradrm,a jakis miły pan mi napisal,że można to rozwiazac
w jeden sposób i podal wzor na te y kiedy znamy x xD
3 kwi 23:36
paulaf: Coś*
3 kwi 23:37
paulaf: Kiedy niw znamy tej wysokosci,a pitagorasa też nie oblicxymy xD
3 kwi 23:39
Aga: musiałabyś to narysować... bo nie do końca wiem o co Ci chodzi, ale na maturze (podstawa?) są
same prościutkie rzeczy, a jak coś jest trudniejszego to jest w tablicach
3 kwi 23:41
paulaf: Przykładówo podstawą trójkąta =4,a x czyli pewna część przeciwprost =6 i trzeba obliczy
pozostała część przeciwprost czyli y xD jest taki wzor na bank xD
3 kwi 23:43
Aga: a, jeszcze ważna rzecz − podane x łączy się z tą podstawą czy nie?
3 kwi 23:46
paulaf: Tak tak xD to trojkat prostokstny xD
3 kwi 23:47
Aga:

nie, nie chodziło mi o to xD który obrazek 1 czy 2 ?
3 kwi 23:52
Aga: i co, nie ma więcej danych? jak nie ma to niestety ale jest nieskończenie wiele rozwiązań i
koniec xDD
3 kwi 23:53
paulaf: Drugi xD
3 kwi 23:54
paulaf: To fuck ,zapomniałam o czymś xD dobra dziękuję za współpracę
3 kwi 23:55
Aga: spoko, powodzenia
3 kwi 23:57
paulaf: Dziękuję
3 kwi 23:58
paulaf: Prawdopodobnie to ten wzór, który podalas wyżej xD
4 kwi 00:00