Jaką kwotę należy wpłacić na rachunek bankowy na początku drugiego roku oszczędz
gośka: Jaką kwotę należy wpłacić na rachunek bankowy na początku drugiego roku oszczędzania aby po
dwóch latach oszczędzania uzyskać 10000zł., jeżeli dziś na rachunku bankowym zostanie wpłacone
5000zł. Oprocentowanie w pierwszym roku oszczędzania wynosić będzie 5%, a w drugim 4%?
pomoże ktoś
3 kwi 22:02
aniabb:
po 1 roku 5000*1,05 = 5250
2 rok x*1,04 = 10000
x=9615,38
trzeba dopłacić 9615,38 − 5250 = 4365,38 zł
4 kwi 08:27