dowód z planimetrii
duo: Dany jest równoległobok ABCD. Na przedłużeniu przekątnej AC wybrano punkt E tak, że CE= 1/2AC.
Uzasadnij, że pole równoległoboku ABCD jest 4 razy większe od trójkąta DCE.
przepraszam za brak rysunku. Będę wdzięczna za pomoc.
4 kwi 13:23
Artur_z_miasta_Neptuna:

z tw. talesa jaka jest proporcja h do H

stąd wychodzisz ... podstawiasz do wzorów na pola i już gotowe
4 kwi 13:27
irena_1:

Pole równoległoboku
P
r=ah
Pole trójkąta
P
r=4P
t
4 kwi 13:33
duo: ,Dziękuję Irenko za dokładne wyjaśnienie. Pozdrawiam.
4 kwi 14:53