Okrąg opisany na trójkącie
Ruda: Wyznacz współrzędne środka okręgu opisanego na trójkącie ABC oraz oblicz promień tego okręgu.
A (−2;2)
B (2;−2)
C (2;8)
22 kwi 17:29
Mordo: Wylicz proste tworzące boki (czyli prosta przechodząca przez punkty A i B, B i C oraz A i C).
Środek okręgu opisanego na trójkącie to przecięcie jego symetralnych, a więc prostopadłych do
boków i przechodzących przez ich środek (a * a
1 = −1 − równanie prostej prostopadłej, (U{x
a
| | ya + yb | |
+ xb}{2}, |
| ) − równanie środka boków). |
| | 2 | |
Przecięcie tych prostych w danym punkcie to środek okręgu.
Promień jest długością odcinka |SA| lub |SC| lub |SB|, co wygodniej, gdzie S jest środkiem
okręgu.
22 kwi 17:37
Mordo: | xa + xb | |
| , błąd w zapisie  |
| 2 | |
22 kwi 17:38
Ruda: Oki biorę się do liczenia

Narysowałam, to i bok BC nie jest funkcją, więc wystarczy wyliczyć prostą AB i AC
22 kwi 17:42
Ruda: Wyszło mi tak:
Prosta AC = 32 − 1 ⊥ = −23 + 5
Prosta AB = x − 4 ⊥= −x
Nie wiem czy jest to dobrze
22 kwi 17:58
Ruda: Na rysunku proste ⊥ przecięły się w punkcie (3;3) Więc teraz wyliczyć długość odcinka OA i będę
miała promień ?
22 kwi 18:01
lloloo: 9−18+(−40)+(−8)
4 kwi 08:43