dziedzina funkcji logarytmicznej
fred: podaj dziedzinę funkcji logarytmicznej:
y=2logx
nie wiem czy D:x>0 czy D:x∊R\{0}
bo teoretycznie moge to zapisać tak: logx2 i wtedy x2>0 czyli D:x∊R\{0} ?
3 kwi 20:56
Aga: nie, nie, nie, tak się nie zapisuje, zawsze piszesz dla tego pierwotnego wyrażenia czyli dla
y=2logx.
Czyli ma być x>0
3 kwi 20:58
fred: a dlaczego nie?
to nie są równoważne zapisy?
3 kwi 21:00
krystek: 2log(−2) nie istnieje
3 kwi 21:03
Aga: nie, no co Ty, x
2 > 0 to znaczy że x≠0 , przecież przy x
2 > 0 x może być <0 a nie powinno

zawsze robisz najpierw dziedzinę a potem sobie możesz przekształcać.
3 kwi 21:03
fred: ok dzieki
3 kwi 21:13
fred: ale nie do konca to rozumiem.
skoro logx2=2logx
to dlaczego y=logx2 ≠ y=2logx ?
3 kwi 21:25
fred: ?
3 kwi 21:30
krystek: Dziedziny sa różne !
3 kwi 21:32
fred: dobra, to może jeszcze jeden przykład ( wymyśliłem sobie ), mam nadzieje że teraz skumałem.
równanie:
log2x2+log2x4=0
dziedzina tego wyrażenia:
x2>0 and x4>0 czyli x∊R\{0}
ale gdybym chciał np. skorzystać z tego że log2x2+log2x4=log2x6
to muszę zapewnić że x jest tylko i wyłącznie dodatnie, tak?
3 kwi 23:07
fred: ?
3 kwi 23:14
fred: help
3 kwi 23:21
fred: ?
3 kwi 23:33
fred: nikt nie zajrzy?
3 kwi 23:47
pigor: ... otóż dla mnie :
logx2 ≠ 2logx , ale już coś
takiego: logx
2 = 2log|x| i x∊R\{0} , oraz
2logx= logx
2 i x∊R
+ na pewno są o.k.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
a "twoje" równanie
log2x2+log2x4=0 i x∊R\{0} ⇔ log
2 x
6= 0 ⇔ 6log
2|x|=0 ⇔
⇔ log
2|x|=0 ⇔ |x|=1 ⇔
x∊{−1,1} . to by było tyle . ...
4 kwi 01:39