ciagi
drrrin: miedzy liczby 2 i 18 wstaw trzy liczby tak aby w utworzonym w ten sposob ciag liczb, trzy
pierwsze tworzyly ciag arytmetyczny , a trzy ostatnie ciag geometryczne oraz aby suma
wszystkich pieciu liczb rowna byla 45 .
pomoze ktoś ?
4 kwi 14:14
drrrin: ?
4 kwi 14:25
krystek: 2,x,y,z,18
2xy⇒ arytmetyczny
yz18⇒geometryczny
2+x+y+z+18=45
___________
4 kwi 14:29
drrrin: odpowiedzia moga byc liczby 5,8,12 ?
4 kwi 14:44
krystek: masz wyliczyć:
2x=2+y z wł c arytm
z2=y*18 z własności c geom
2+x+y+z=45
____________
4 kwi 14:48