pomoc
natkisz: Potrzebuję małej pomocy

znajdź te wartości parametru m, dla których dziedziną funkcji
f(x)=log(x
2+4x+m)
Obliczyłam deltę i wyszło mi
16−4m > 0
i z tego wywnioskowałam
−4m > −16
m < 4
A w odpowiedziach jest znak w drugą stronę, czemu tak?
3 kwi 19:11
natkisz: ?:(
3 kwi 19:19
Kipic: natkisz ale chyba to zadanie nie jest pelne
3 kwi 19:21
natkisz: Zapomniałam dopisać na końcu "jest zbiór liczb rzeczywistych" Czy to coś zmienia w tym zadaniu?
3 kwi 19:23
natkisz: Bardzo proszę o podpowiedź do poprzedniego oraz mam kolejne
"Rozstrzygnij, czy funcke f i g są równe"
f(x)=log3(x−2)+log3(x−3) i
g(x)=log3[(x−2)(x−3)]
Mi się wydaje, że są równe, jednak w odpowiedziach jest, że nie są. Czemu?
3 kwi 19:29
Kipic: no akurat bardzo oczywiste jest to bo SZUKAMY PARAMETRU m dla liczb rzeczywistych a nie
spelniajacych jakis inny warunek
ale skoro dla rzeczywistych to tak :
x2+4x+m=0
Δ=16 −4m
Δ<0
16 −4m<0
−4m<−16 / (−4)
m>4
3 kwi 19:30
natkisz: Dziękuję
3 kwi 19:32
natkisz: Z tym kolejnym chyba chodzi o różną dziedzinę, tak? dlatego nie są równe.
3 kwi 19:33
Kipic: no to 2 troche dziwne bo przeciez jak wiemy przy dodawaniu logarytmow o tej samej podstawie to
mnozymy liczby
Nie mam pojecia dlaczego one nie sa rowne
3 kwi 19:35
Krzysiek : Jest taka definicja . Dwie funkcje liczbowe jednej zmiennej nazywamy funkcjami
rownowartosciowymi jesli obszary okreslonosci (dziedziny ) obu funkcji sa identyczne oraz
wartosci obu funkcji sa sobie rowne dla kazdej liczby z obszaru okreslonosci (dziedziny)
Terraz wedlug tej definicji sprawdz czy te funkcje f i g sa rowne .
3 kwi 22:41
Julia: jak to rozwiązać 8x4+24x3+x+3=0
4 kwi 12:43
Eta:
@
Julia
8x
3(x+3) +(x+3)=0
(x+3)(8x
3+1)=0
4 kwi 13:04
p: F.kwadratowa ma dwa miejsca zerowe 2 i −2 . Jaka jest wartość wyrażenia f(√2)/f(√3)
4 kwi 13:17
Wiktor: Wierzchołkiem paraboli jest punkt W(−3/4;31/8).Jednym z miejsc zerowych jest liczba −2. Jakie
jest drugie miejsce zerowe, napisz wzór funkcji w postaci ogólnej i postaci kanonicznej, podaj
zbiór rozwiązań równania f(x−0.75)=0
4 kwi 13:41