stereometria
angie: ile wierzchołków ma ostrosłup, który ma 30 krawędzi.
19 lut 13:11
ICSP: Podziel na dwa i dodaj 1.
19 lut 13:14
ICSP: tzn przez dwa a nie na dwa
19 lut 13:17
poziomka: ICSP: mam pytanie, jakie masz reguły na te krawędzi związane z ostrosłupami i graniastosłupami?
bo przydałoby się wiedzieć takie sztuczki
19 lut 13:20
ICSP: Jakie tam sztuczki.
Graniastosłup.
n − stopień tego graniastosłupa tzn. np. pięciokątny sześciokątny.
3n − liczba krawędzi
2n − liczba wierzchołków
n+2 − liczba ścian
Ostrosłup
n − stopień tego ostrosłupa
2n − liczba krawędzi
n + 1 − liczba wierzchołków
n+ 1 − liczba ścian
19 lut 13:25
poziomka: Dzięki

jeszcze raz
19 lut 13:26
monika: 1. odp 12 wierzchołków
2. odp 28 krawędzi
czy tak powinno wyjsc?
19 lut 17:25
vgh: 24353232312≤ΩΔ574543343
20 lut 08:44
Aga1:
Podstawą ostrosłupa jest wielokąt o n bokach
Wtedy liczba krawędzi
Lk=2n
Lk=30
2n=30
n=15
Liczba wierzchołków
Lw=n+1=16
Liczba ścian LS
Ls=Lw
20 lut 09:43
Skurwiel Simon: I tak niezdasz xD
4 kwi 18:04
asija: 60
4 cze 19:28
4 cze 19:35