Udowodnij
Tina: Witam, mam takie zadanie, proszę o sprawdzenie czy mój dowód jest poprawny bo trochę
przekombinowałam...
Uzasadnij, że wszystkie liczby całkowite dodatnie n spełniają nierówność
5
2*5
−n≤15
5
2−n<15
Dla n należącego do liczb całkowitych wyrażenie 5
2−n osiąga maksymalnie wartość równą
5
1=5
Czyli wyrażenie 5
2−n<15 jest spełnione dla każdej liczby całkowitej n.
Wiem, ze przekombinowane, ale dostałabym za to wszystkie punkty?
3 kwi 18:59
Tina: Proszę o pomoc...
3 kwi 20:55
Mila:

Niezupełnie, np. dla n=−2∊C
L=5
2+2=5
4
Popraw komentarz. Dopisz, że funkcja jest malejąca.
Inna nierówność równoważna:
3 kwi 22:17
Tina: Dziękuje za odpowiedź, w treści jednak jest, że n jest całkowite a przy okazji jeszcze
dodatnie. W takim razie jest ok?
3 kwi 23:27
Mila: Właśnie o to słowo "dodatnie" mi chodziło. Musisz to słowo w komentarzu dopisać.
3 kwi 23:52